Energetska podjetja so najdobičkonosnejša podjetja v državni lasti. Foto: BoBo
Energetska podjetja so najdobičkonosnejša podjetja v državni lasti. Foto: BoBo

Kljub grožnji z referendumom o zakonu o slovenskem državnem holdingu, ki ima šibko politično podporo, saj referendum podpira le opozicijski SD, bo vlada v mesecu dni pripravila strategijo upravljanja in seznam državnih podjetij, ki jih namerava prodati.

Med najzanimivejšimi so energetske družbe, ki so, tudi po zaslugi monopolnega položaja, med najdobičkonosnejšimi, z najvišjo rastjo prihodkov. Finančno-gospodarska kriza pa se jih skoraj ni dotaknila. Med vsemi državnimi družbami so prav energetske lani ustvarile največ prihodkov, skoraj štiri milijarde evrov. Čisti dobiček pa je znašal 129 milijonov evrov.

Finančno najuspešnejši je Holding Slovenske elektrarne (HSE) s skoraj 70 milijoni evrov dobička. Sledi upravljavec slovenskega dela krške nuklearke GEN energija z 20 milijoni evrov dobička. Geoplin, kjer ima država 40-odstotni lastniški delež, je ustvaril slabih 19 milijonov evrov dobička, štiri milijone pa sistemski operater prenosnega omrežja Eles.

Elektrodistribucijska podjetja so skupaj pridelala 20 milijonov evrov dobička. Sindikat delavcev energetike, ki je pobudnik referenduma o državnem holdingu, pa privatizaciji energetskih družb ostro nasprotuje. Ogroženih naj bi bilo 10 tisoč delovnih mest.

Energetske družbe so vredne okoli tri milijarde
"Bojazen je razumljiva. Gre za redko panogo, kjer ni večjih odpuščanj, plače so nadpovprečne. V vladajoči koaliciji poteka oster spopad, katere dele energetike javno odprodati ali pritegniti strateškega partnerja. Vrednost državnega premoženja v energetskih družbah je ocenjena na dobre tri milijarde evrov. Po mnenju ekonomistov bi privatizacija zagotovila večjo transparentnost," je povedal podpredsednik Sindikata delavcev energetike Branko Sevčnikar.

Izločiti bi morali srebrnino
Sektor energetike je preveč pod vplivom raznih lobijev, politike, državnih imenovanj direktorjev, uprav. Nov lastnik bi moral najprej vstopiti v največjo proizvodno družbo HSE, meni Nevenka Hrovatin z ljubljanske ekonomske fakultete. "Zagotovo bi bilo za Slovenijo bolje, če bi lahko izločili iz tega srebrnino, Dravske in Soške elektrarne, a je vprašanje, če bi bil strateški partner pripravljen vstopiti v okrnjen holding, kjer bi ostale tvegane naložbe," pravi Hrovatinova.

Privatizacija je smiselna še pri podjetjih, ki trgujejo z električno energijo, medtem ko z njo ne gre hiteti pri reguliranih dejavnostih, ki jih opravljajo Eles in distributerji, kjer mora država ohraniti večinsko lastništvo, svetuje ekonomska stroka.

Andreja Lešnik, Televizija Slovenija