Hrvaški sabor bo v kratkem odločal o predlogu, po katerem bi se za leto dni tečaj švicarskega franka fiksiral pri 6,39 kune. Slovenija ima seveda bolj zvezane roke, saj je v evrskem območju, je pa razveseljivo, da imajo nekatere banke posluh za nesrečne posojilojemalce in ponujajo popuste pri konverziji posojil. Foto: Reuters
Hrvaški sabor bo v kratkem odločal o predlogu, po katerem bi se za leto dni tečaj švicarskega franka fiksiral pri 6,39 kune. Slovenija ima seveda bolj zvezane roke, saj je v evrskem območju, je pa razveseljivo, da imajo nekatere banke posluh za nesrečne posojilojemalce in ponujajo popuste pri konverziji posojil. Foto: Reuters
Frankfurtska borza
Indeks konjunkturnih pričakovanj Zew je v Nemčiji januarja zaradi cenejše nafte in padca evra porasel za 13,5 točke, na 48,4 točke. To je najvišja raven po januarju 2014. Analitiki so napovedovali rast, vendar ne tolikšne. Foto: EPA
Tokio
Tokijska borza je včeraj doživela visoko rast. Indeks Nikkei se je povzpel za dva odstotka, na 17.366 točk, potem ko je bila kitajska gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju 7,3-odstotna, kar je bolje od pričakovanj. Omenimo še ponedeljkov kar osemodstotni padec na borzi v Šanghaju, kar je posledica napovedi regulatorjev trga, da bodo prepovedali trgovanje z nekaterimi finančnimi inštrumenti, ki so v zadnjem obdobju privabili preveč špekulativnega kapitala. Foto: Reuters

Potem ko se je Švicarska centralna banka odločila, da ne bo več branila tečaja domače valute pri meji 1,20 franka za evro in je frank močno porasel (trenutno je pri pariteti z evrom), je med približno 10 tisoč Slovenci, ki so vzeli posojilo v frankih, završalo. Njihov mesečni obrok bo občutno višji, zdi pa se jim, da del odgovornosti nosijo tudi banke in država. Na Facebooku so se začeli organizirati v skupine, pričakujejo pa ugodnejše pogoje, pod katerimi bodo lahko vrnili posojila. Prepričani so, da so jih banke zavajale.

So banke dovolj opozarjale na tveganja?
So jih res? Karl Lipnik, analitik Financ: "Če smo čisto pošteni, takrat nihče ni o tem razmišljal, saj so bile popolnoma drugačne razmere. Nihče ni tega pričakoval. Je pa res, da so banke in centralna banka zadnja leta opozarjale na valutna tveganja, ampak očitno so nekateri vseeno špekulirali. Banke seveda vedno omogočajo konverzijo posojila. Žal imajo nekateri celo večji dolg kot takrat, ko so sklenili pogodbo. To je problem, ki ga je treba rešiti. Tvegati še naprej s franki, to je spet špekulacija."

Pesimistična napoved *: frank še navzgor
Kaj narediti? Če je posojilo večinoma že odplačano, potem je verjetno najbolje, da pustite tako, kot je, če pa imate pred seboj še dolga leta odplačevanja, se je smiselno oglasiti v banki, da izračunajo nov obrok v evrih. Seveda bo veliko odvisno od tega, kako se bo v prihodnje gibala vrednost švicarske valute. "Glede na trenutne razmere se pričakuje nadaljnje slabljenje evra, frank pa velja za varno zatočišče. Švicarska centralna banka ne bo mogla vsega amortizirati in vrednost franka lahko še narašča. Lahko se zgodi, da v enem letu pridobi še deset odstotkov," meni Lipnik.

Tečaji delnic na Lj. borzi (20. januar):

LUKA KOPER

+1,28 %

22,99 EUR
GORENJE+1,04 %5,75
ZAV. TRIGLAV+0,8224,50
PETROL+0,36 %276,00
MERCATOR

-0,00 %

72,50
KRKA

-0,26 %

56,80
SAVA RE-0,94 %15,75
TELEKOM-1,02 %146,00


Nič se ne da narediti
Za mnenje smo prosili še dobrega poznavalca razmer, ki noče biti imenovan. "Na pomoč drugih, posebej države, se ne gre zanašati. Zganja se veliko hrupa, jasno, ker politiki želijo biti všeč ljudem v smislu prizadevanj za slehernega človeka, ampak - bolj ali manj je jasno, da se ne da nič narediti. Na Hrvaškem je drugače, ker imajo svojo valuto in je tu vseeno nekaj manevrskega prostora, pa še tam je vprašanje, na kakšen način bodo umetno določili tečaj kune glede na švicarski frank, saj si nihče ne želi ustvarjati izgub."

Optimistična napoved *: slabljenje franka
Pri napovedi, kako se bo gibal frank, je naš sogovornik drugačnega mnenja kot Karl Lipnik. "Menim, da je trenutni tečaj 1:1 bolj začasen, ker je z vidika denarnega trga zdaj smiselno unovčevati dobičke, s tem da se franke konvertira nazaj v evre oziroma v druge valute. Po drugi strani pa se zdi ravno zaradi velikega navala na "švicarje" tudi Švicarski centralni banki "bedasto", da bi kupovala nekaj dražje, če lahko kupi ceneje. Zdaj namreč en evro dobijo za le en frank. Nižje verjetno vseeno ne bodo šli, tako da se bo tečaj postopoma začel dvigovati, bo pa dolga pot nazaj."

Frankfurt na novem rekordu
Na delniških trgih so apreciacijo franka bolj kot ne že "prebavili" in misli so zdaj predvsem preusmerjene k četrtkovi seji Evropske centralne banke, na kateri številni pričakujejo "veliki pok" in napoved programa odkupovanja obveznic evrskih držav (program QE). Za delnice bi bilo to pozitivno, zato frankfurtski DAX30 postavlja nove mejnike. V torek je dosegel že 10.298 točk. Pomagala je tudi objava, da je indeks konjunkturnih pričakovanj Zew januarja tretji mesec zapored porasel. Zaradi poceni nafte in nižjega evra se je njegova vrednost povzpela celo na najvišjo raven po lanskem februarju.

IMF: letošnja svetovna rast BDP-ja 3,5-odstotna
Dogajanje na naftnem trgu se je v zadnjih dneh umirilo, divjih padcev ni več, cena brenta pa ostaja pod 50 dolarji. Včeraj je na njen zdrs do 47,78 dolarja vplivala bolj pesimistična napoved Mednarodnega denarnega sklada o svetovni gospodarski rasti v letu 2015 in 2016. Obe napovedi je IMF popravil za 0,3 odstotne točke navzdol v primerjavi z oktobrsko napovedjo. S tem je sledil podobnim napovedim Svetovne banke. Letos naj bi bila svetovna rast BDP-ja 3,5-odstotna, naslednje leto pa 3,7-odstotna.

* - optimistična/pesimistična seveda z gledišča tistih, ki imajo posojilo vezano na frank.