Po velikem skoku vrednosti sta se evro in frank ustalila blizu razmerja 1:1. Foto: EPA
Po velikem skoku vrednosti sta se evro in frank ustalila blizu razmerja 1:1. Foto: EPA
ZPS
Ker se na finančnem trgu vedno znova pojavljajo tvegane trženjske prakse in neprimerni produkti, je Zveza potrošnikov Slovenije ministra za finance in gospodarstvo prosil za pojasnila, kaj bo na tem področju storjenega na sistemski ravni. Foto: BoBo
Hrvate boli glava zaradi švicarskega franka
ZPS: Del stroškov zaradi franka naj prevzamejo bankirji


Odprava fiksnega razmerja pri 1,2 franka za en evro je najprej močno vznemirila valutne trge, zdaj pa se odziv nadaljuje z množičnim ogorčenjem v posameznih članicah EU-ja
, predvsem na Poljskem, Madžarskem in Hrvaškem. Tudi v Sloveniji je precej posojilojemalcev, zlasti pri tujih bankah, ki posojila odplačujejo v frankih. V Sloveniji se je obseg posojil gospodinjstvom v švicarskih frankih v zadnjih letih sicer zniževal. V bankah pravijo, da se morajo ti sami odločiti, ali (še) želijo prevzemati tveganja sprememb menjalnih tečajev in referenčne obrestne mere.

Kot so razkrili v Hypo Alpe Adria Bank, imajo na področju poslovanja z občani približno tretjino vseh stanovanjskih posojil v švicarskih frankih, medtem ko v drugih bankah tega podatka niso želeli razkriti. V Abanki so pojasnili le, da je pri njih "delež tovrstnih posojil zelo majhen". V Unicredit Banki Slovenija so povedali, da posojil v frankih od konca leta 2008 nimajo več v svoji ponudbi.

Banka "lahko samo svetuje"
V vseh bankah so sicer poudarili, da "banka lahko samo svetuje, vsaka stranka pa se mora na koncu odločiti sama". V Hypu tako strankam svetujejo zamenjavo posojila v evrskega, še posebej če imajo dolgoročnega oziroma več kot 10-letnega. Strankam, ki bodo posojilo ohranile v frankih, zlasti pravnim osebam, pa svetujejo, naj jih ustrezno zaščitijo pred valutnimi tveganji.

V Unicreditu so ob tem opozorili, da se je "v vsakem primeru treba zavedati, da včerajšnja večja sprememba menjalnega tečaja ni bila prva, zato je težko napovedovati, kaj se bo zgodilo v prihodnje".

Iz Unicredit banke, ki je poleg Hypo Alpe Adria Banka po informacijah Radia Slovenija podelila največ tovrstnih posojil, še sporočajo, naj se stranke s posojili v švicarskih frankih čim prej oglasijo pri njih, da jim predstavijo, kot pravijo, ugodne pogoje menjave posojila v evre.

V NKBM-ju - kjer imajo, kot so sporočili, manj kot štiriodstotni delež posojil fizičnim osebam v frankih - so po zagotovilih ob najemu posojila seznanili z obrestnim tveganjem najema kredita v tuji valuti. Posojil v frankih sicer ne odobravajo več od konca leta 2008.

Tudi v NKBM-ju pa odločitev o valuti posojila prepuščajo strankam. Te lahko kredit v frankih še naprej odplačujejo ali pa jim pripravijo informativni izračun, ki zajema konverzijo frankov v evre, najem novega posojila in poplačilo starega, kar pa je povezano z dodatnimi stroški.

Zveza potrošnikov poziva vlado k ukrepanju
Na pretres s švicarskim frankom so se odzvali tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ministroma za finance in za gospodarstvo so posredovali poziv za sprejetje ukrepov, ki bodo zaščitili posojilojemalce pred gibanjem valutnih tečajev.

"Pri pripravi teh ukrepov je treba upoštevati, da so potrošniki takšne kredite večinoma najemali, ker so jim jih ob pomanjkljivem in zavajajočem informiranju aktivno tržile banke. Slovenski potrošniki, ki so najeli kredit za financiranje strehe nad svojo glavo, ne smejo več ostati talci monetarne politike tretjih držav in drugih tržnih trendov," poudarjajo v zvezi.

ZPS: Banke so pomanjkljivo informirale
V ZPS-ju so ob tem prepričani, da banke posojil v tujih valutah kot skrben gospodar sploh ne bi smele tržiti potrošnikom, ki ne prejemajo dohodkov v enaki valuti. Kot trdijo v ZPS-ju, so banke potrošnike pomanjkljivo informirale o valutnem tveganju. Z argumenti, da je takšen kredit cenejši in da je najem kredita v "močni" valuti smiselna odločitev, so potrošnike tudi neposredno zavajale. Še več, posojila v tuji valuti so pogosto priporočili finančno šibkejšim potrošnikom, da bi zaradi takrat nižjega obroka v frankih lahko sploh odplačevali posojilo, so sporočili v zvezi potrošnikov.

V ZPS-ju še navajajo, da ne poznajo primera, da bi banka potrošniku svetovala konverzijo posojila v evre v trenutku, ko je kot tržni strokovnjak lahko sklepala, da se bo tečaj občutno spremenil v škodo potrošnika oziroma v njeno korist.

Gospodarsko ministrstvo: Že dalj časa opozarjamo
Na ministrstvu za gospodarstvo so sporočili, da potrošnikom že dalj časa odsvetujejo sklepanje kreditnih pogodb v drugih valutah in opozarjajo na pasti tveganja na valutnih trgih pri takšnih pogodbah. Potrošniki naj poskušajo že sklenjene kreditne pogodbe v švicarskih frankih nadomestiti s pogodbami v evrih, kjer ni tveganja nihanja tečaja, so sporočili z ministrstva.

Pri sklepanju kreditnih pogodb v drugih valutah je pomembno, da so potrošniki predhodno obveščeni o valutnem tveganju, ki ga v primeru valutne klavzule prevzamejo nase, še poudarjajo na ministrstvu.

Na Poljskem razburjenih 700.000 ljudi
Frank se je v primerjavi s poljskim zlotom okrepil kar za 40 odstotkov, kar je vznemirilo približno 700.000 poljskih posojilojemalcev. Približno 40 odstotkov stanovanjskih posojil na Poljskem, vrednih skoraj 31 milijard evrov, je namreč vezanih na franke. Za Poljaka, ki je vzel posojilo za 120.000 švicarskih frankov, bi se z upoštevanjem četrtkovega zaključnega tečaja franka mesečni obrok posojila povečal za od 70 do 95 evrov.

Dražje bodo plačevali tudi naši južni sosedje
Obroki posojil, vezanih na frank, bodo dražji tudi za približno 60.000 Hrvatov, saj je hrvaška kuna v primerjavi s frankom v četrtek izgubila približno 17 odstotkov vrednosti.

Tudi Madžarska je morala v četrtek miriti skoraj milijon državljanov, ki ima v frankih za 10 milijard evrov posojil. Poudarili so, da rast vrednosti švicarske denarne enote ne bo občutno vplivala na njihove obroke, saj so že leta 2011 fiksirali tečaj švicarskega franka za namen odplačevanja posojil, ko se je frank glede na forint okrepil skoraj za polovico. "Odločitev vlade, da fiksira tečaj, je posojilojemalcem danes prihranila približno 500 milijard forintov oz. 1,6 milijarde evrov," so sporočili z madžarskega gospodarskega ministrstva.

V švicarski centralni banki so zgornjo mejo vrednosti franka septembra 2011 sprejeli zato, da v času močne krepitve franka in visoke negotovosti na finančnih trgih zaradi krize evrskega območja zaščitijo švicarsko gospodarstvo, ki mu je krepak tečaj državne valute zelo škodil. V četrtek pa so sporočili, da je frank še vedno močan, a se je njegova precenjenost od uvedbe omenjenega ukrepa zmanjšala. Odločitev švicarske centralne banke je vse prej kot razveselila tudi domače izvoznike.

Hrvate boli glava zaradi švicarskega franka
ZPS: Del stroškov zaradi franka naj prevzamejo bankirji