Bitcoin (BTC) je bil v najboljših časih vreden skoraj 20 tisoč dolarjev, zdaj je padel na dobrih 6.000. Vprašanje, ali je že prišel čas za preobrat. Rok Benkovič pravi, da verjetno ne:
Bitcoin (BTC) je bil v najboljših časih vreden skoraj 20 tisoč dolarjev, zdaj je padel na dobrih 6.000. Vprašanje, ali je že prišel čas za preobrat. Rok Benkovič pravi, da verjetno ne: "Trenutno puščica kaže navzdol. Obstaja velika verjetnost, da bo šel bitcoin pod 5.800 dolarjev in preostali kovanci bodo temu sledili." Foto: Reuters
Veliko Slovencev je vložilo del prihrankov v kriptovalute. Začetno evforijo je zamenjalo razočaranje, redno spremljanje tečajnice in štetje dobička (kako dober občutek je, ko v nekaj urah vložek naraste za nekaj sto dolarjev) je zamenjala apatija in izguba upanja, da se bodo lepi časi vrnili. Foto: Reuters
Ether, druga največja kriptovaluta, je včeraj pogledala pod 170 dolarjev. Na vrhuncu kriptonorije je bil ether vreden okrog 1.500 dolarjev. Foto: Reuters

Kdor te dni po dolgem času gleda tečajnico kriptovalut, morda najprej pomisli, da je decimalna vejica pomotoma prestavljena za eno mesto preveč v levo. Ether je v zadnjem tednu izgubil tretjino vrednosti in padel pod 170 dolarjev. Januarja je bil vreden skoraj 1.500 dolarjev, analitiki so ga hvalili, da ima številne prednosti pred bitcoinom, saj je omrežje ethereum zelo primerno za začetne izdaje kovancev (ICO). Nekoč tako opevan ripple, češ da prek svojega omrežja finančnim podjetjem omogoča hitro, poceni in enostavno pošiljanje denarja po vsem svetu, je vreden le četrtino dolarja oziroma več kot 90 odstotkov manj kot ob januarskem rekordu. Cardano, za katerega je bilo treba januarja plačati več kot en dolar, je strmoglavil na 0,06 dolarja.

Tržna kapitalizacija le še 190 milijard dolarjev
Bitcoin, največja kriptovaluta, se v tej luči še kar dobro drži, saj je pri 6.300 dolarjih od rekorda oddaljen "le" slabih 70 odstotkov. Skupna tržna kapitalizacija vseh kriptovalut je strmoglavila pod 190 milijard dolarjev, delež bitcoina pa se je okrepil na 58 odstotkov. Zlom na trgu kriptovalut ima zdaj celo že večje razsežnosti kot "crash" podjetij pikakom leta 2001. V povprečju so se namreč kriptovalute pocenile že za 80 odstotkov, medtem ko se je tehnološki indeks Nasdaq po poku na začetku tega stoletja "sesedel" za 78 odstotkov.

Volatilen in nepredvidljiv trg
"Trg kriptovalut je že nekaj časa v medvedjem trendu in vsi poskusi obrata tega cikla so zaenkrat spodleteli. Možnosti devetdesetinvečodstotnih padcev v kriptosvetu ne smejo biti nikoli izvzeti. Takšni padci so se dogajali že pred in med bikovskim trendom 2017. Kriptotrg je zelo volatilen, in tako kot smo se veselili res neverjetne rasti, je bilo treba pričakovati tudi premike v nasprotno smer," nam je povedal Rok Benkovič iz družbe Crypto Trade Academy. Kdor je na trg vstopil ravno na vrhuncu kriptonorije, je ostal skoraj brez vsega vložka. "Verjamem, da so ti ljudje zelo razočarani, upam pa, da so se vsaj držali načela: investiraš lahko toliko, kolikor lahko izgubiš."

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 12. september ob 14. uri:

BITCOIN

-12,4 %

6.270 USD
ETHER

-35,7 %

170
RIPPLE

-18,0 %

0,257
BITCOIN CASH-28,9 %417
EOS

-20,5 %

4,82
STELLAR

-15,1 %

0,188

.
Na Wall Streetu še ni čas za kriptovalute
V letu 2017 so cene kriptovalut podivjale in se povzpele tudi za nekaj tisoč odstotkov. Vlagatelji so menili, da bo bitcoin postal digitalno zlato in da bodo kriptokovanci spremenili filozofijo poslovanja ne le v finančni industriji ter da bo hitro sledil "mass adoption", množična uporaba kriptovalut. Še več, ni bilo malo takšnih, ki so fiat valutam (dolarju, evru ...) napovedovali zaton, glavno vlogo pa bi prevzele prav kriptovalute. A evforijo so letos zamenjale skrbi, da je bila evforija neracionalna, vlade številnih držav so začele groziti z regulacijo in prepovedmi, Wall Street pa za zdaj še ni pripravljen, da bi kriptovalute sprejel medse, saj Goldman Sachs odlaša z uvedbo platforme za trgovanje z bitcoinom. Poleg tega regulator trga SEC še ne dopusti kotacije prvega bitcoinskega ETF-sklada.
Bitcoin bo verjetno še padel
Bikovsko naravnani vlagatelji, ki upajo na preobrat, pravijo, da je tudi borza Nasdaq, kjer kotirajo delnice spletnih podjetij, naposled okrevala in je trenutno na rekordnih ravneh, potem ko je svetovni splet spremenil svet. Kažejo še na graf gibanja vrednosti bitcoina od njegove uvedbe pred desetimi leti, kjer so bili 80-odstotni padci precej pogosti. Tudi Rok Benkovič je prepričan, da bodo spet prišli lepši časi, a bo treba verjetno še malo potrpeti: "Verjamem, da bo trg ponovno zasijal, in ko bo prišel pravi bikovski trend, bomo vsi vedeli, da je tu. Do takrat se s tem ne obremenjujem. Trendom, tudi manjšim, se je treba prilagajati. Trenutno puščica kaže navzdol. Obstaja velika verjetnost, da bo šel bitcoin pod 5.800 dolarjev in preostali kovanci bodo temu sledili."