Ker se je po pričanju dveh izvedencev iz vrst Slovenske vojske postopek v zadevi Popov končal, bo vojska imenovala delovno skupino, ki bo preverila vse informacije v povezavi s tem - in po potrebi ukrepala.

Načelnik generalštaba Osterman je poudaril, da ga podrejeni nikoli ni obvestil o svoji izvedenski vlogi. Foto: BoBo
Načelnik generalštaba Osterman je poudaril, da ga podrejeni nikoli ni obvestil o svoji izvedenski vlogi. Foto: BoBo

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je v intervjuju za časopis Delo povedal, da je imenoval delovno skupino, ki bo zbrala vse informacije v povezavi z najetjem pripadnikov SV pri pripravi izvedenskega mnenja v zadevi Popov. Na podlagi tega se bo nato odločil, kako ravnati naprej.
Murskosoboško tožilstvo je namreč že pred časom zoper nekdanjega generala JLA Vlada Trifunovića in nekdanjega polkovnika JLA Berislava Popova vložilo obtožnico, ki ju je bremenila, da sta v času osamosvojitvene vojne vodila 32. mehanizirano brigado JLA do Gornje Radgone, pri tem pa napadla tudi civilno prebivalstvo in civilne objekte.

Sodna izvedenca iz vrst vojske
Trifunovića je murskosoboško okrožno sodišče avgusta 2013 oprostilo, Popovu pa prisodilo pet let zapora, a je višje sodišče v Mariboru maja 2014 sodbo razveljavilo. V ponovnem sojenju je sodišče dopustilo izvedbo dokazov s postavitvijo dveh novih izvedencev s področja vojaške taktike, Tomaža Pörša in Marka Ungerja, ki pa sta Popova razbremenila očitkov, zaradi česar je tožilstvo obtožnico umaknilo.

Osterman: Niso me obvestili
Osterman je na vprašanje v intervjuju, ali je v generalštabu zaposleni Pörš, ki naj bi z Ungerjem precej spremenil sliko dogodkov v Gornji Radgoni, še deležen njegovega zaupanja, odgovoril, da izvedensko mnenje, ki ga je podal Pörš, izraža zgolj njegovo osebno stališče in nikakor ne kaže stališča Slovenske vojske kot institucije.

"Sam kot načelnik generalštaba SV nisem bil nikdar vprašan o tem, ali imamo v naših vrstah ustrezne strokovnjake za izdelavo tovrstnega mnenja, se pravi mnenja v zvezi z osamosvojitveno vojno. In prav zaradi tega tudi nisem predlagal nobenih posameznikov, ki bi jih sodišče vključevalo v njihov postopek," je dejal.

Pörš ga, kot je dejal, ni z niti eno samo besedo seznanil s tem, da pripravlja mnenje za sodišče.

Nezadovoljni veterani
V povezavi z omenjenim sojenjem se je oglasila tudi Zveza društev in klubov Moris, ki je na ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča naslovila več vprašanj. Med drugim ga je vprašala, ali sta vojaška izvedenca resnično izpolnjevala vse pogoje za izvedensko delo in ali jih je minister imenoval za sodna izvedenca. Protestirala je tudi Zveza veteranov vojne za Slovenijo.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

Berislav Popov se še ni odločil, ali bo od države zaradi postopka zahteval odškodnino. Foto: TV Slovenija
Berislav Popov se še ni odločil, ali bo od države zaradi postopka zahteval odškodnino. Foto: TV Slovenija