Bosch bo za tri milijarde evrov odkupil polovični delež v podjetju BSH Bosch und Siemens Hausgeräte, ki je med drugim lastnik družbe BSH Hišni aparati iz Nazarij (na sliki). Foto: BSH
Bosch bo za tri milijarde evrov odkupil polovični delež v podjetju BSH Bosch und Siemens Hausgeräte, ki je med drugim lastnik družbe BSH Hišni aparati iz Nazarij (na sliki). Foto: BSH

O celotnem Boschevem prevzemu podjetja BSH, ki je bilo ustanovljeno leta 1967, se je špekuliralo že več mesecev. Prevzem morajo zdaj odobriti regulatorji, končan pa naj bi bil predvidoma v prvem polletju prihodnjega leta. Pred izvedbo transakcije si bo sicer vsak od lastnikov iz skupnega podjetja izplačal 250 milijonov dolarjev.

BSH s svojo strateško usmeritvijo zelo dobro dopolnjuje skupino Bosch, je ob tem poudaril prvi mož Boscha Volkmar Denner, saj se koncern v zadnjem času vse bolj usmerja v proizvodnjo "pametnih" hišnih aparatov, ki so povezani s svetovnim spletom in jih je tako mogoče upravljati tudi na daljavo, od njih pa lahko pridobivajo tudi različne podatke.

V slovenskem podjetju BSH Hišni aparati iz Nazarij so z načrtovano menjavo v lastniški strukturi zadovoljni.

"Po zelo uspešni in dobri preteklosti Boscha in Siemensa je prihodnji 100-odstotni lastniški delež skupine Bosch v BSH zelo pomemben - odlično se prilegamo Boschu. Za tovarno v Nazarjah to ne predstavlja nobenih posledic, tudi ne kadrovskih ali organizacijskih," poudarjajo v slovenskem hčerinskem podjetju.

Blagovna znamka Siemens pa ostaja pomemben sestavni del njihove strategije trženja več blagovnih znamk.

Šestmilijardni prevzem Dresser-Randa
Siemens namerava za skoraj šest milijard evrov prevzeti ameriškega proizvajalca kompresorjev Dresser-Rand, ki proizvaja kompresorje, turbine in motorje za naftno in plinski industrijo.

Za delnico ameriškega podjetja bo odštel 83 dolarjev, kar skupaj znaša približno 7,6 milijarde dolarjev (5,8 milijarde evrov). Dresser-Rand pa je svojim delničarjem priporočil, naj ponudbo sprejmejo.