Boštjan Jazbec bo novo funkcijo direktorja odbora za reševanje bank v okviru bančne unije nastopil 1. maja. Foto: BoBo
Boštjan Jazbec bo novo funkcijo direktorja odbora za reševanje bank v okviru bančne unije nastopil 1. maja. Foto: BoBo

Po Jazbečevem uradnem obvestilu o odstopu s položaja bo moral predsednik republike Borut Pahor po zakonu o Banki Slovenije v 30 dneh po prejemu obvestila objaviti poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za guvernerja. Rok za oddajo predlogov ne sme biti krajši od 30 dni, v primeru predčasnega prenehanja mandata pa ne sme biti krajši od 15 dni po objavi poziva.

Predsednik republike bo nato državnemu zboru predlagal ali katerega izmed prijavljenih kandidatov ali pa bo sam predlagal koga drugega. Predlog mora podati v 30 dneh po izteku roka za oddajo kandidatur. DZ mora nato o predlaganem kandidatu glasovati v 30 dneh po tistem, ko predsednik republike pošlje predlog. Glasovanje je tajno, za imenovanje pa je potrebna absolutna večina, torej glasovi najmanj 46 poslancev.

Na uradu predsednika republike so spomnili, da je predsednik Pahor že pred časom v pogovorih z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da bo predlog za imenovanje novega guvernerja posredoval naslednjemu sklicu DZ-ja.

Boštjana Jazbeca je za člana odbora in direktorja v enotnem odboru za reševanje, centralnem organu za reševanje bank v okviru bančne unije, predlagala Evropska komisija, nato pa sta njegovo imenovanje potrdila še pristojni odbor v Evropskem parlamentu in pa Svet EU-ja.

Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank, ki pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroškov za davkoplačevalce in gospodarstvo, traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Jazbec bo v vodstvu enotnega odbora nasledil Joanne Kellerman.