Nadzorni svet energetske družbe Petrol je prejel odstopno izjavo Branka Bračka. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorni svet energetske družbe Petrol je prejel odstopno izjavo Branka Bračka. Foto: MMC RTV SLO

Da je nadzorni svet Petrola prejel njegovo odstopno izjavo, so iz družbe sporočili na spletni strani Ljubljanske borze. Bračko je bil sicer na skupščini konec preteklega leta imenovan v nadzorni svet, mandat nadzornika pa bi moral nastopiti 11. aprila.

Več pojasnil o njegovi odločitvi na Petrolu javnosti in vlagateljem niso posredovali. Je pa portal Necenzurirano pred dnevi objavil prispevek, da je Bračka v nadzorni svet Petrola predlagal Slovenski državni holding (SDH) kot upravljavec državnih naložb, čeprav ta po zakonu ne bi smel opravljati naloge nadzornika v eni najpomembnejših gospodarskih družb v državi.

Sorodna novica Petrol dobil nove nadzornike, med njimi je tudi vodja kabineta ministra Vizjaka

Bračko naj bi SDH-ju prikril svoje funkcije v stranki

Poudarili so, da je Bračko namreč dolgoletni član izvršilnega odbora SDS-a in vodja njene celjske regijske koordinacije. Ker je torej funkcionar politične stranke, ne bi smel biti imenovan v nadzorne svete podjetij z državno naložbo. A Bračko naj bi svoje funkcije v stranki po pisanju portala prikril pred SDH-jem, o tem pa naj bi pričali dokumenti, fotografije in informacije, ki so jih pridobili.

Kot so takrat pojasnili na državnem holdingu, je Bračko njihovi kadrovski komisiji poslal podpisano izjavo, da se je njegova funkcija v politični stranki iztekla 16. junija, torej šest mesecev in dvanajst dni prej, kar bi bilo skladno z zakonodajo.

A iz dokumentov, ki so jih pridobili na Necenzurirano, naj bi bilo razvidno, da Bračkove navedbe ne držijo, saj da se je še novembra lani, torej okoli mesec dni pred skupščino Petrola, v komunikaciji z različnimi sogovorniki predstavljal kot član izvršilnega odbora SDS-a in predsednik celjske regijske koordinacije. Pridobljena gradiva naj bi dokazovala tudi, da je v tem času hodil tudi na seje regijskega organa stranke, mandat člana izvršilnega odbora SDS-a pa naj bi se mu iztekel letos.

Na to so danes opozorili tudi v časopisu Delo, v SDH-ju pa so zanje poudarili, da so po tem, ko so se v javnosti pojavili dokumenti in navedbe, ki izkazujejo drugačna dejstva glede Bračka, tega nemudoma pozvali, naj se o tem izreče. Ob tem so zapisali, da končnih odločitev v zadevi še niso sprejeli.

Pravnik Borut Bratina je medtem za Delo opozoril, da bi, če bi se izkazalo, da nadzornik ne izpolnjuje zakonskega pogoja za imenovanje, to dejansko lahko postalo nično. Postopek za ugotovitev ničnosti na sodišču bi lahko sprožil vsakdo, ki bi imel pravni interes.