Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na predlog nadzornega sveta je ponovni mandat dobil dozdajšnji nadzornik Mladen Kaliterna, sicer član uprave Perspektive. Skupščina je na predlog nadzornega sveta mandat podelila tudi vodji kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka – Aleksandru Zupančiču in direktorju družbe Kuehne & Nagel Borutu Vrviščarju.

Predsednik uprave SDH-ja Janez Žlak je od kandidature odstopil, namesto njega je bil med nadzornike na predlog SDH-ja imenovan član uprave Uniorja Branko Bračko.

Iz nadzornega sveta se bosta poslovila Igo Gruden in Sašo Berger. Čeprav sta bila med kandidati, pa je SDH z nasprotnim predlogom preprečil, da bi dobila nov mandat. Namesto njiju sta bila imenovana članica upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Alenka Urnaut Ropoša in Mario Selecky iz slovaško-češke skupine J&T.

Večini novih nadzornikov bo mandat začel teči 11. aprila prihodnje leto, izjema je Kaliterna, ki mu bo nov štiriletni mandat stekel 16. julija.

Južna podprl kandidate SDH-ja

Po koncu skupščine je Darij Južna, ki je prek poslovne skupine največji domači zasebni lastnik Petrola, dejal, da je podprl vse predlagane nadzornike od SDH-ja. Dejstvo, da je v nadzorni svet prišel sodelavec Vizjaka, se mu ne zdi sporno, "saj je tisto njegova služba, sicer pa je Zupančič pravnik". Dejstva, da je Zupančič v kazenskem postopku, ni želel komentirati.

"Glede na lastniško strukturo je bil do mesta v nadzornem svetu upravičen tudi slovaško-češki lastnik, ki ima okrog 14 odstotkov delnic, in to je poskušal doseči že večkrat in danes mu je to uspelo," pa je dejal o imenovanju Seleckyja v nadzorni svet. Dodal je, da v zadnjem času povečuje lastniški delež v Petrolu, saj imajo v skupini po razdolžitvi finančne presežke. "Ne bomo šli v neke velike nakupe, nakupujemo, ko na trgu zmanjkuje sape," je dodal.

Sicer pa Južna ni bil zadovoljen s sklepom, da skupščina ne vloži odškodninske tožbe zoper nekdanje vodstvo Petrola, temveč se upravi naloži nadaljnje dejavnosti. "Če smo to začeli pred enim letom, bi to morali zdaj končati," je dejal.

Novi nadzorniki Petrola