Država je sicer znižala davek na dobiček, a povečujejo se druge dajatve, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: MMC RTV SLO
Država je sicer znižala davek na dobiček, a povečujejo se druge dajatve, opozarjajo gospodarstveniki. Foto: MMC RTV SLO

V novem letu si gospodarstveniki, združeni v Gospodarski zbornici Slovenije, želijo predvsem nižjih davčnih obremenitev podjetij. Ta so namreč vse bolj obremenjena z različnimi taksami, trošarinami, okoljskimi in drugimi dajatvami. Med konkretnimi rešitvami v zbornici zato predlagajo socialno kapico in zeleno davčno reformo, je za Radio Slovenija poročala Erika Štular.

Izobraženi kadri preveč obdavčeni
Po odpravi davka na plače je obremenitev dela sicer manjša, priznava izvršna direktorica na GZS-ju Alenka Avberšek, a opozarja, da je obremenitev visoko strokovnih del, vodstvenih kadrov in razvojnih inženirjev, ki nam jih v Sloveniji močno primanjkuje, bistveno višja kot v preostalih članicah Evropske unije.

Socialna kapica bi tako navzgor omejila prispevke na zaposlenega. To poznajo na primer v skandinavskih državah, ki jih velikokrat postavljamo za zgled, poudarja Aleš Ahčan z ljubljanske ekonomske fakultete. Za doseganje ustreznega donosa na kapital in ustreznih plač za zaposlene podjetja po Ahčanovih besedah namreč potrebujejo tudi ustrezno davčno okolje.

Je rešitev zelena davčna reforma?
Pri nas pa se obdavčitve še povečujejo, čeprav je država znižala davek na dobiček. Izjemno visoka je obdavčitev iz okoljskih, energetskih in preostalih dajatev, kjer smo v vrhu EU-ja, pojasnjuje Avberškova in dodaja, da pa se postavlja vprašanje, koliko teh pobranih sredstev se nato prek projektov sploh nameni zmanjševanju energetske potratnosti in onesnaževanja. Korak naprej bi bila zato po njenem mnenju zelena davčna reforma.

Da zdajšnji nekonkurenčen davčni sistem vodi v počasno umiranje, se strinja tudi Ahčan. "Tisti, ki so vlečni konji, so najbolj obremenjeni," izpostavlja. Če jih bo vlada obremenila še bolj, bodo ta podjetja ali odšla ali pa propadla. Glede na to, da nismo najbolj uspešni pri zadrževanju takih podjetij, še manj pri privabljanju vlagateljev, ki ponujajo delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, obeti niso spodbudni.