Trgovinska zbornica je v sredo vlado znova pozvala, naj prekliče odlok o omejitvah, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Foto: Reuters
Trgovinska zbornica je v sredo vlado znova pozvala, naj prekliče odlok o omejitvah, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih. Foto: Reuters

"Sindikati ostajamo pri enotnem stališču, naj bodo trgovine zaprte, ker je takšna volja delavcev in tudi večine potrošnikov v Sloveniji," je po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pojasnil generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič. Po njegovih besedah tudi vlada predlaga, da bi skušali doseči dogovor v socialnem dialogu.

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) se na drugi strani zavzema za to, da bi trgovine ostale odprte in da bi s sindikati v roku šestih mesecev skušali doseči dogovor. Sindikalno stran so po Rožičevih besedah povabili na pogovore 18. junija. "Socialnega dialoga nikoli ne bomo zavračali. Šli bomo na srečanje in poslušali, kaj nam bodo predstavili," je povedal Rožič.

Predsednica TZS-ja Mariča Lah za zdaj za izjave po omenjeni seji še ni bila dosegljiva. Ta teden so v TZS-ju sicer znova opozorili, da bi zaprtje trgovin ob nedeljah prineslo okoli 10 odstotkov nižje prihodke v panogi in bi lahko bilo ogroženih tudi 12.000 delovnih mest.

Sindikalisti in delodajalci ostajajo na nasprotnih bregovih. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Sindikalisti in delodajalci ostajajo na nasprotnih bregovih. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V Levici vztrajajo pri zaprtju

Predlog novele zakona o trgovini, ki so ga v parlamentarni postopek vložili poslanci Levice, predvideva, da bi tudi po koncu omejitev zaradi novega koronavirusa večina trgovin ostala zaprtih ob nedeljah in dela prostih dneh. Izjeme bi bile prodajalne do 200 kvadratnih metrov površine na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Iz Levice so danes sporočili, da ne odstopajo od zahteve, naj trgovine ob nedeljah ostanejo zaprte. "Prav tako ne pristajamo na sprenevedanje, zavajanje in potvarjanje, s katerim želijo veletrgovci zavarovati svoje dobičke," so med drugim zapisali v sporočilu.

Državni zbor (DZ) je predlog novele v prvem branju konec maja potrdil. Poslanske skupine so večinoma izrazile podporo predlogu, izjema sta bila SMC in SNS, kjer so nasprotovanje med drugim utemeljili s spoštovanjem ustavno zagotovljene svobodne gospodarske pobude. Vlada je menila, da predlog novele zaradi posledic epidemije na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ni primeren za nadaljnjo obravnavo in da takšnih sprememb ne bi smeli uvajati brez predhodnega socialnega dialoga.

Vladni odlok ob začetku epidemije

Vlada je ob začetku epidemije z odlokom ob nedeljah zaprla trgovine, te pa kljub preklicu epidemije in sproščanju ukrepov ostajajo zaprte. Levica je nato s predlogom sprememb zakona o trgovini parlamentu dala možnost, da takšno stanje obdrži. Poslanci so v prvi obravnavi predlogu prižgali zeleno luč, vendar pa je bilo slišati pozive, da mora tak predlog najprej pred socialne partnerje.

Sorodna novica Nedeljska trgovinska saga: 17 let začaranega kroga istih pomislekov

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je v pismu premierju Janezu Janši v četrtek zapisal, da so prejeli predlog Trgovinske zbornice Slovenije k podpisu dogovora o vodenju socialnega dialoga v dejavnosti, ki pa zanje ni sprejemljiv, "saj nakazuje na to, da se na področju obratovalnega časa ne naredi nobena sprememba, temveč predlaga, da bi se o tem vprašanju pogovarjali šele po šestih mesecih". Spomnili so, da vprašanje obratovalnega časa trgovin, dela ob nedeljah in dela prostih dneh že leta buri mnenje slovenske javnosti, a se zakon o trgovini v zadnjih 12 letih ni bistveno spremenil.

"Ob tem vas vljudno prosim, da nam obrazložite, kako je mogoče, da se rezultat referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah iz leta 2003 ni nikoli udejanjil? Zakaj v Sloveniji ne spoštujemo volje ljudstva, ampak podlegamo interesom kapitala," so navedli v sindikatu. Dodali so še, da je v anketi, ki so jo izvedli med delavci v maloprodaji, 98 odstotkov vprašanih podprlo zaprtje trgovin ob nedeljah. "Potrošniki se danes normalno vračajo v trgovine in ob tem se ne pritožujejo nad zaprtimi trgovinami ob nedeljah. Kje torej leži resnica," so vprašali.

Zbornica bi trgovine odprla že to nedeljo

TZS je sicer že v sredo vlado znova pozval, naj prekliče odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev, ki ohranja zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih, ter s tem omogoči odprtje prodajaln že prihajajočo nedeljo. Ob tem pa so omenili tudi možnost ustavne presoje novele zakona o trgovini, če bo sprejeta v obliki, kot predlaga Levica. Predlog Levice sicer predvideva nekaj izjem. Tudi če bi bil predlog sprejet, bi tako ob nedeljah lahko ostale odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in so na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

ESS je med drugim danes razpravljal tudi o sklenitvi novega socialnega sporazuma. Kot je za STA povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, so se dogovorili, da bodo do naslednje seje ESS-ja oblikovali delovne skupine, pripravili gradiva in določili časovnico.