Minister za delo, družino in socialne zadeve napoveduje, da se bo rast števila brezposelnih ustavila marca. Foto: MMC RTV SLO
Minister za delo, družino in socialne zadeve napoveduje, da se bo rast števila brezposelnih ustavila marca. Foto: MMC RTV SLO
brezposelnost
Od začetka leta 2010 je število brezposelnih naraslo za skoraj 11.000 Foto: BoBo
Borut Pahor
Premier Borut Pahor je prepričan, da bi število brezposelnih brez pokojninske reforme ostalo na številki okrog 100 tisoč. Foto: MMC RTV SLO
Računalniki
Še vedno ostaja visoko povpraševanje po tehničnih poklicih. Foto: BoBo
Število brezposelnih znova naraslo

Minister za delo, družino in socialne zadeve je pričakoval, da se bo število brezposelnih decembra povečalo, vzrok pa pripisuje pokojninski reformi. Tako se je v zadnjih dveh mesecih na zavod za zaposlovanje prijavilo 8.000 starejših od 50 let, ki so želeli izkoristiti možnost "stare zakonodaje", je po seji vlade pojasnil Ivan Svetlik.

Od januarja namesto formule 2+3 le še 2+1
Omenjena zakonodaja namreč omogoča, da brezposelni z dovolj delovne dobe dve leti prejema denarno nadomestilo, nato pa se mu še tri leta plačujejo prispevki. Če mu do upokojitve torej manjka toliko let, lahko tako čaka na upokojitev. Svetlik meni, da je tako razmišljanje zgrešeno, saj zakon o urejanju trga dela, ki velja od začetka januarja, formulo dva plus tri skrajšuje na dva plus ena, kar pomeni, da se bodo morali ti ljudje po prenehanju priliva denarnega nadomestila znova nekje zaposliti.

Brez reforme bi ostali pri 100 tisoč brezposelnih
Pokojninska reforma je glavni razlog za porast števila brezposelnih tudi po mnenju premierja Boruta Pahorja, ki je tako kot Svetlik prepričan, da je mnogo ljudi tik pred upokojitvijo izkoristilo nekatere bonitete in se prijavilo na zavod za zaposlovanje. Če pokojninske reforme ne bi bilo, bi se brezposelnost vrtela nekje okoli 100 tisoč, je dejal Pahor.

Oddaja Svet in sveto, 8. december 2010:

VODITELJICA: Vi ste sicer prej dejali, da se izboljšuje, da kriza počasi pojenja, vendarle oktobra je bila presežena meja 100.000 brezposlenih.

PAHOR: To je bilo septembra, oktobra je šla že pod 100.000.

VODITELJICA: Ta zadnji podatek ...

PAHOR: To mi lahko verjamete. Se da preverit. Sezonska brezposelnost.

--------------------------------

Podatki Zavoda za zaposlovanje:
Oktobra lani je bilo brezposelnih 102.700, novembra okoli 103.800 in decembra 110.021.

Svetlik: Rast števila brezposelnih se bo ustavila marca
Kot drugi razlog za povečanje brezposelnosti Ivan Svetlik navaja krizo v gradbeništvu ter upravljanju in lastninjenju, ki se kaže v Merkurju in Preventu. Po njegovih napovedih naj bi se rast števila brezposelnih ustavila marca.

Premier Borut Pahor je poudaril, da v enaki meri raste tudi zaposlenost, kar vidi kot prestrukturiranje slovenskega gospodarstva. "Slaba podjetja odpuščajo zaposlene, toda odpirajo se nova podjetja, ki jih zaposlujejo," je dejal. Prestrukturiranje gospodarstva po njegovem mnenju poteka ugodno, okrevanje pa prihaja z rahlim zamikom za državami, katerih gonilni sili sta Francija in Nemčija.

V letu 2010 so bile na zavodu v povprečju prijavljene 100.504 brezposelne osebe oziroma 16,4 odstotka več kot predlani. Lani so se zaposlile 57.004 brezposelne osebe, kar je 17,4 odstotka več kot v letu 2009.

Iztekle so se pogodbe, podjetja so zašla v težave

Kot glavni razlog za večanje brezposelnosti na zavodu za zaposlovanje navajajo poslovne razloge in iztek zaposlitev za določen čas. Rast je bila najmočnejša prav v decembru. Po zadnjih podatkih Eurostata je bila stopnja brezposelnosti v Sloveniji 7,6-odstotna.

Tudi delodajalci so decembra prijavili za 2,9 odstotka manj delovnih mest kot novembra, in sicer 14.328. V letu 2010 so delodajalci prijavili 174.613 prostih delovnih mest, kar je 8,2 odstotka več kot v letu 2009. Povpraševanje po delavcih se je leta 2010 glede na leto prej med večjimi dejavnostmi najbolj povečalo v predelovalnih dejavnostih ter v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih. Najbolj pa se je zmanjšalo v kmetijstvu, gozdarstvu, ribištvu, v gradbeništvu, dejavnosti javne uprave in obrambe, v gostinstvu ter v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.
Začetek bo težak
Na zavodu ocenjujejo, da bo v letu 2011 na zavodu prijavljenih povprečno 105 tisoč brezposelnih. Na začetku leta - predvsem januarja - pričakujejo, da se bo število brezposelnih še povečalo, predvsem na račun odpovedi zaposlitev za določen čas. Zaposlovanje naj bi se okrepilo v prihodnjih mesecih, predvsem v trgovini, predelovalni dejavnosti, turizmu in gostinstvu ter farmaciji.

Še vedno pa ostaja povpraševanje po poklicih, kot so strojnik, elektrotehnik, računalničar, zdravnik, zdravnik specialist, medicinska sestra. Precej povpraševanja je bilo v letu 2010 tudi po prodajalcih, voznikih in učiteljih.

Jerajeva: Pahorja ne skrbi za brezposelne
Po mnenju opozicijske poslanke SDS-a Alenke Jeraj vlade očitno ne skrbi 110 tisoč brezposelnih, saj se stanje kljub Pahorjevim napovedim ne izboljšujejo. "Podatki kažejo drugače, na laž ga postavlja njegova lastna ministrica za gospodarstvo Darja Radić, ki je napovedala, da bo šlo v letu 2011 še veliko podjetij v stečaj in da se bo brezposelnost še povečala," je dejala Jerajeva. Po njenem mnenju je vlada že zdavnaj izgubila kompas, poleg tega pa se preveč zadolžuje in obremenjuje državljane.

Radićevi Jerajeva očita, da je 10 milijonov evrov pospravila v proračunsko rezervo, namesto da bi jih namenila podjetjem v težavah. S tem je umetno dvignila realizacijo ministrstva, podjetja pa od tega niso imela ničesar.

Število brezposelnih znova naraslo