Foto: BoBo
Foto: BoBo

Brezposelnost pada, kot je povedal generalni direktor zavoda za zaposlovanje Mitja Bobnar, na vseh koncih Slovenije, najbolj pa na zahodu. Slovenija je po nizki brezposelnosti tudi še vedno v vrhu EU-ja.

Bobnar je povedal, da je rekordno povpraševanje delodajalcev, najbolj po delavcih za preprosta dela na nizkih in visokih gradnjah, po voznikih težke mehanizacije, natakarjih, kuharjih, varilcih …

Manj brezposelnih je bilo septembra leta 2008, ko jih je bilo po podatkih zavoda 59.303, številka ob koncu letošnjega marca pa je druga najnižja v času zapisovanja podatkov.

Padec števila prijavljenih brezposelnih v tem letu je po pojasnilih zavoda predvsem posledica znižanja na novo prijavljenih brezposelnih oseb. Teh je bilo v prvih treh mesecih leta za 14,4 odstotka manj kot v istem obdobju lani, samo marca pa za 5,4 odstotka manj.

Po drugi strani pa se je v prvem trimesečju na novo zaposlilo za 19,9 odstotka manj brezposelnih kot v tem času lani. Po navedbah zavoda je to posledica vse slabše strukture preostalih brezposelnih, med katerimi jih je veliko strukturno in dolgotrajno brezposelnih. Je bilo pa marca za 15,9 odstotka več novih zaposlitev brezposelnih kot februarja.

Večino brezposelnih je težko zaposliti

"Ena večjih težav je, da je od okoli 60.000 brezposelnih le 17, 18 odstotkov zaposljivih," je ob tem opozoril Bobnar. Pri tem gre večinoma prve iskalce zaposlitve oz. novince na trgu dela, ki hitreje najdejo delo.

"Približno 80 odstotkov registriranih brezposelnih je v ranljivih skupinah, gre za starejše, za katere se delodajalci težje odločajo, da bi jih zaposlili. 16, 17 odstotkov od tega je invalidov," je še navedel generalni direktor zavoda za zaposlovanje in opozoril, da med brezposelnimi ni majhna tudi struktura izobraženih mladih, okoli 11.000, ki imajo izobrazbo, ki se ne išče na trgu dela. Na drugi strani pa 24 odstotkov mladih brezposelnih nima končane osnovne šole, 27 odstotkov pa ima zgolj nizko poklicno izobrazbo, po kateri ni povpraševanja.

Manj izplačil nadomestil

"Spodbudni podatki so tudi glede denarnega nadomestila za brezposelnost. Februarja je dobilo denarno nadomestilo 17.461 ljudi, 27 odstotkov brezposelnih v evidenci. V primerjavi z lani februarja 8000 manj, oz. 31,3 odstotka," je navedel namestnik generalnega direktorja zavoda za zaposlovanje Marko Bošnjak in pojasnil, da je trenutno najnižje denarno nadomestilo 530 evrov, najvišje 892 evrov bruto.

Rekordno je, kot je predstavil Bošnjak, tudi število tujih delavcev v Sloveniji. Letos januarja je bilo podatkih zavoda 112.777 aktivnih tujih državljanov, približno 97.000 iz tretjih držav, 16.000 iz EU-ja, kar 12,4 odstotka zaposlenih in se povečuje. Lani so tako tujci dali 54.000 vlog za izdajo delovnih dovoljenj ali soglasij za prebivanje v Sloveniji, kar je bila tudi rekordne številka. Letos pa je ta dosegla 15.000 vlog in bo do konca leta znašala 60.000 vlog.

Večina vlog je, kot je še povedal Bošnjak, za poklice, ki jih primanjkuje, ali težje poklice. 20 odstotkov delovnih dovoljenj je izdanih za zidarje, sledijo vozniki tovornjakov, varilci, elektroinštalaterji ... 90 odstotkov teh delovnih dovoljenj je izdanih Srbom in državljanom BiH-a, sledijo državljani Kosova, Makedonije …

Brezposelnost v Sloveniji je rekordno nizka

Na zavodu tudi prvi ukrajinski begunci

Mitja Bobnar je predstavil tudi dejavnosti glede morebitnega zaposlovanja ukrajinskih beguncev. Ukrajinski državljani, ki so po ruskem napadu zapustili državo, lahko po zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb v Sloveniji zaprosijo za začasno zaščito. Na podlagi izkaznice o začasni zaščiti imajo pravico do prostega dostopa na trg dela, zato lahko delodajalci te osebe zaposlijo le na podlagi pogodbe o zaposlitvi in jih vključijo v sistem socialnega zavarovanja. Prav tako se lahko te osebe prijavijo v evidenco brezposelnih oseb ali evidenco iskalcev zaposlitve pri zavodu za zaposlovanje.

Bobnar je povedal, da so nekateri begunci zanimivi za trg dela, da so imeli predstavitve tudi v nastanitvenih centrih in da sodelujejo tudi z uradom za oskrbo migrantov. Do konca marca ni bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje, kot so še pojasnili na novinarski konferenci, nobenega oseba z začasno zaščito, zdaj pa jih je prijavljenih, kot je še pojasnil Bobnar, manj kot pet.