SDH je pojasnil, da bo odločitev o začetku prodaje sprejeta spomladi, ko bo objavljeno letno poročilo NLB-ja za leto 2016. Foto: BoBo
SDH je pojasnil, da bo odločitev o začetku prodaje sprejeta spomladi, ko bo objavljeno letno poročilo NLB-ja za leto 2016. Foto: BoBo
Vlada bo še zavlekla prodajo NLB-ja

Redkobesednost ni nenavadna, saj Bruselj običajno ne komentira usklajevanj med članicami in komisijo. Iz komisije so sicer sporočili, da spremljajo spoštovanje odločitve o soglasju k državni pomoči Novi Ljubljanski banki (NLB) v okviru obsežne sanacije bank konec leta 2013, na podlagi katerega naj bi se prestrukturiranje banke s prodajo končalo konec leta 2017.

V zadnjem času so se večkrat pojavile neuradne informacije, da tečejo pogovori o podaljšanju roka za prodajo NLB-ja, vendar pa Slovenija prošnje za podaljšanje roka še ni vložila. Televizija Slovenija je medtem poročala, da Slovenski državni holding (SDH) po neuradnih informacijah ministrstvu za finance zaradi prevelikih tveganj predlaga podaljšanje roka za tri leta, torej do konca 2020.

Odločitev o začetku prodaje bo sprejeta spomladi
SDH je sicer že sporočil, da pripravljalni postopki na prodajo največje slovenske banke po mehanizmu prve javne ponudbe delnic (IPO) tečejo naprej, bo pa odločitev o začetku prodaje sprejeta spomladi, po objavi letnega poročila NLB-ja za 2016. Sprva je bil govor o začetku IPO-ja v letošnji jeseni.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v pogovoru za STA sicer ocenila, da bi bila prodaja NLB-ja ob nekaterih pravnih negotovostih ekonomsko neupravičena. Poleg tega naj bi bile med temi pravnimi tveganji neuradno tudi tožbe v zvezi s prenesenimi vlogami nekdanje LB-ja na Hrvaškem.

Kot je takrat opozorila ministrica, lahko te pravne nejasnosti močno vplivajo na postopek in na možnost doseganja ustrezne cene. Ob tem je spomnila, da rok za prodajo NLB-ja še ni potekel in da tudi omenjena poteza SDH-ja ne pomeni ustavitve procesa kot celote.

Držali se bomo zavez, čeprav bo Slovenija prodajo verjetno preložila
"Čeprav je SDH odločitev o začetku prodaje NLB-ja preložil na pomlad, to še ne pomeni, da je postopek prodaje ustavljen ali zamrznjen,"
so Televiziji Slovenija pojasnili na ministrstvu za finance. Zagotovili so, da država zaveze, dane leta 2013, spoštuje, je pa treba razrešiti nekatera pravna vprašanja.

Ta teden na temo prodaje NLB-ja odmevajo tudi besede premierja Mira Cerarja, ki je v pogovoru za Bloomberg povedal, da bo Slovenija prodajo NLB-ja verjetno preložila zaradi negotovosti glede brexita in nestabilnosti na finančnih trgih.

Ob tem pa je dodal: "To ne pomeni, da izpodbijamo zaveze. Držali se jih bomo, upoštevati pa moramo tudi dogajanje v Evropi, in če bo to treba, nekako reorganizirati časovne termine celotnega procesa." Poudaril je, da gre pri tem za njegovo mnenje, saj nad postopkom prodaje bedi SDH.

Vlada bo še zavlekla prodajo NLB-ja