Cene električne energije dosegajo rekordne vrednosti. Foto: EPA
Cene električne energije dosegajo rekordne vrednosti. Foto: EPA

Višanje cen energentov ob okrevanju gospodarstev od pandemije covida-19 je bilo ena glavnih tem voditeljev EU-ja na Brdu pri Kranu, o njej razpravljajo tudi ministri za okolje in Evropski parlament. "Nobenega dvoma ni, da moramo sprejeti politične ukrepe," je evropskim poslancem dejala komisarka za energijo Kadri Simson.

Veleprodajne cene elektrike v Evropi so po podatkih Evropske komisije v prvih devetih mesecih letos narasle za več kot 200 odstotkov, kar je pognalo v zrak tudi prodajne cene.
Podražil se je tudi plin, za katerega komisija domneva, da bodo cene ostale visoke čez zimo in se od pomladi prihodnje leto postopno znižale.

Evropski poslanci so zaradi naraščanja cen energije v Evropi opozorili na nevarnost energetske revščine in pozvali k pomoči ogroženim državljanom in podjetjem. Socialisti opozarjajo, da gre za nadnacionalno težavo, Zeleni svarijo, da je odvisnost Evrope od fosilnih goriv nevzdržna, liberalci bi promovirali energijo, "narejeno v Evropi", EPP želi razjasniti vzroke za podražitev in ugiba o manipulacijah Rusije, povzemamo poročanje Slovenske tiskovne agencije.

Bruselj bo proučil, ali je trg pripravljen na prehod na zeleno energijo

Evropska komisija bo prihodnji teden objavila seznam možnosti, kako bi se lahko Unija in članice odzvale na dražitev cen. Kadri Simson je sporočila, da bo komisija začela izvajati študijo, ali je trg z elektriko v EU-ju pripravljen na prehod na zeleno energijo.

Vodja za evropsko podnebno politiko in izvršni podpredsednik komisije Frans Timmermans je že zdaj prepričan, da je rešitev prehod na obnovljive vire energije. "Hitreje, kot se premaknemo proti obnovljivim virom energije, hitreje bomo zaščitili državljane pred visokimi cenami," je dejal.

Sončna elektrarna v Nemčiji. Cene energentov iz obnovljivih virov naj se ne bi zvišale. Foto: EPA
Sončna elektrarna v Nemčiji. Cene energentov iz obnovljivih virov naj se ne bi zvišale. Foto: EPA

Pet držav Unije za skupne ukrepe

Španija, Francija, Grčija, Češka in Romunija so se v torek v skupni izjavi zavzele za enoten pristop na ravni EU-ja in predlagale prenovo uredbe EU-ja o električni energiji, s čimer bi ceno elektrike ločili od cene plina. "Potrebujemo izjemne, inovativne ukrepe. Predlagali smo skupen nakup plina," je dejal španski premier Pedro Sanchez.

Vendar se s skupnim pristopom Unije ne strinjajo vsi. Nekatere države menijo, da bi se z naraščanjem cen morali spopasti z nacionalnimi subvencijami in davčnimi olajšavami. "To je nekaj, kar morajo rešiti posamezne članice," je dejal nizozemski premier Mark Rutte. A kljub temu dodaja, da "moramo pogledati, kaj lahko Evropa stori skupaj".

Vrste pred bencinskimi črpalkami v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters
Vrste pred bencinskimi črpalkami v Združenem kraljestvu. Foto: Reuters

"Naraščajoče cene lahko ogrozijo podnebne ukrepe EU-ja"

Do zvišanja cen je prišlo le nekaj tednov pred podnebnim vrhom ZN-a COP26 v Glasgowu in medtem ko se Evropa pripravlja na veliko nadgradnjo podnebnih politik, ki bi prav tako še dodatno zvišale cene energentov. Revnejše članice Unije iz srednje in vzhodne Evrope so že opozarjale pred energetsko revščino.

Uradni Bruselj zagotavlja, da dvig cen ne bo izničil evropskega načrta za zmanjšanje emisij. Španski multinacionalni dobavitelj električne energije Iberdola svari pred nasprotnim scenarijem, poroča Euractiv.

"Kljub pozitivni perspektivi energetskega prehoda na ravni EU-ja bi lahko naraščajoče cene energije ogrozile podnebne ukrepe EU-ja," je povedal direktor Iberdole Gonzalo Saenz de Miera.

Zaradi povišanih cen so, denimo, v Združenem kraljestvu znova zagnali eno izmed elektrarn na premog, več držav članic pa je znižalo davke za energetska podjetja in s tem v praksi omogočilo subvencije za fosilna goriva, še piše Euractiv.

Španija dobiček iz obnovljivih virov preusmerila v krpanje visokih cen

Španija je že sredi septembra sprejela izredni ukrep, s katerim je omejila dobičke energetskih podjetij in jih preusmerila v omejevanje rasti cen plina, da bi zavarovali državljane pred energetsko revščino. Ukrep bo veljal do marca.

Z omejevanjem dobička, ki bi ga lahko elektrarne ustvarile iz obnovljivih virov energije, vlada pričakuje, da bo v naslednjih šestih mesecih lahko od podjetij do potrošnikov preusmerila okoli 2,6 milijarde evrov.

Hkrati premier Sanchez ob tem pričakuje, da bo davek na elektriko s 5,1 odstotka do konca letošnjega leta padel na 0,5 odstotka.

"Zdaj, na primer v Španiji, se dogaja, da se zaračunava elektrarnam, ki ne oddajajo emisij, da se izvleče primanjkljaj zaradi visokih cen plina in ogljikovega dioksida. To je zelo slabo sporočilo za Evropo," je opozoril direktor španskega dobavitelja elektrike de Miera.