Komisija pričakuje načrtovane proračunske ukrepe za prihodnje leto. Foto: EPA
Komisija pričakuje načrtovane proračunske ukrepe za prihodnje leto. Foto: EPA
Bruselj okrcal Slovenijo zaradi proračuna

Komisija v javno objavljenem pismu prepoznava, da slovenski osnutek proračunskega načrta vključuje le do zdaj sprejete ukrepe, z nobenimi novimi načrtovanimi ukrepi za prihodnje leto. Ob tem jemlje na znanje zavezo vlade, da pošlje posodobljen osnutek za prihodnje leto, takoj ko bo proračunski osnutek za prihodnje leto poslan v slovenski parlament.

Slovenski osnutek proračunskega načrta ob predpostavki nespremenjenih politik predvideva nominalno stopnjo rasti neto primarnih izdatkov pri 3,9 odstotka, kar presega priporočeno maksimalno povečanje, določeno pri 3,1 odstotka. Komisija v pismu med drugim navaja, da načrtovani strukturni napor v prihodnjem letu znaša –0,7 odstotka BDP-ja po nominalni vrednosti ali po izračunu komisije –0,6 odstotka BDP-ja, medtem ko je Svet EU-ja julija priporočil strukturno izboljšanje v vrednosti 0,65 odstotka BDP-ja.

Šarec pisma ni pričakoval
Pisma s pozivi k dodatnim informacijam v povezavi s proračunskimi osnutki je komisija danes poslala še Belgiji, Španiji, Franciji in Portugalski. Premier Marjan Šarec je sicer v četrtek v Bruslju dejal, da pisma komisije ne pričakuje.

Komisija je sicer že v četrtek poslala pismo Italiji, ki pa je v bistveno resnejšem položaju od držav, ki so pismo dobile danes. Italija je namreč dobila opozorilo, da je njen osnutek proračunskega načrta za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil "brez primere" v zgodovini EU-ja.

Bruselj okrcal Slovenijo zaradi proračuna