Slovenski bruto zunanji dolg je znašal konec lanskega leta 50,8 milijarde evrov. Foto: EPA
Slovenski bruto zunanji dolg je znašal konec lanskega leta 50,8 milijarde evrov. Foto: EPA

V zadnjem letu so svojo zadolženost najbolj povečali centralna banka, kapitalsko povezana podjetja s tujino in nefinančne družbe. Država je dolg znižala. Slaba polovica bruto zunanjega dolga je pripadala državnemu sektorju, medtem ko je znašal delež bank in centralne banke skupaj 21,5 odstotka, ugotavlja Banka Slovenije.

Država je glede na leto prej znižala svoje terjatve do tujine za dve milijardi evrov, preostali sektorji pa so terjatve povečali, v najnovejši publikaciji o ekonomskih odnosih Slovenije s tujino navaja Banka Slovenije.

Decembra lani so neposredne naložbe izkazovale 0,2 milijarde evrov neto priliva kapitala, v zadnjih 12 mesecih so prispevale nekaj več kot 0,5 milijarde evrov njegovega neto priliva. Analitični prikaz po smeri naložbe v decembru kaže povečanje tujih neposrednih naložb v Sloveniji za 29 milijonov evrov, v zadnjih 12 mesecih pa za 1,3 milijarde evrov. Na letno povečanje so najbolj vplivali povečani neto dolg do tujih lastnikov in reinvestirani dobički.

Domače neposredne naložbe v tujini so se v decembru lani zmanjšale za 174 milijonov evrov, v zadnjih 12 mesecih pa so se povečale za 0,8 milijarde evrov, od tega največ v obliki lastniškega kapitala in dolžniških instrumentov.

Decembra lani sta salda kapitalskega računa in finančnega računa izkazovala primanjkljaj v znesku 0,2 milijarde evrov ter 0,4 milijarde evrov. V zadnjih 12 mesecih je kapitalski račun skoraj izravnan, kar je izboljšanje glede na primanjkljaje v zadnjih letih. Saldo finančnega računa v zadnjih 12 mesecih izkazuje presežek v znesku ene milijarde evrov. Daleč največja odlivna postavka finančnega računa v tem obdobju so bile naložbe v vrednostne papirje.

Lani je presežek tekočega računa znašal 1,7 milijarde evrov, kar je slaba polovica presežka iz leta 2020. Presežek menjave blaga se je zmanjšal za 1,9 milijarde evrov, presežek menjave storitev pa povečal za 388 milijonov evrov. Tekoči račun je decembra izkazoval 168 milijonov evrov primanjkljaja, medtem ko je decembra 2020 dosegel presežek v znesku 183 milijonov evrov. Blagovna in storitvena menjava sta izkazovali primanjkljaj v znesku 36 milijonov evrov.