Dragonja zase pravi, da je strokovni del vlade. Foto: BoBo
Dragonja zase pravi, da je strokovni del vlade. Foto: BoBo

"Banka Slovenije najostreje zavrača izjavo državnega sekretarja na ministrstvu za finance, g. Metoda Dragonje, ki jo je podal v oddaji Tarča na RTV SLO 11. februarja 2016 v zvezi z razrešitvijo predsednika nadzornega sveta NLB, g. Gorazda Podbevška.

Ne Banka Slovenije ne Evropska centralna banka v okviru svojih pristojnosti, ki jih imata na področju nadzora nad poslovanjem NLB, d. d., nista nikoli zahtevali razrešitve g. Podbevška s funkcije predsednika nadzornega sveta banke," so zapisali.
Dodali so, da ga niti oni niti ECB nikdar niso negativno ocenili in da so le sugerirali, da bi bilo zaradi zapletenosti operacij pametno razširiti nadzorni svet NLB-ja.

Za spletni portal finance.si pa so na ministrstvu za finance (MF) zatrdili, da navedbe Banke Slovenije ne držijo. Na sestanku med Banko Slovenije (BS), SDH-jem in MF-jem maja lani je po njihovih besedah iz tega kar so predstavniki BS-ja povedali ter iz njihovega gradiva "jasno in nedvoumno izhajalo", da je zelo problematično to, da je kar pet članov nadzornega sveta brez bančnega znanja.
Kljub temu pa v odgovoru nikjer niso navedli, da so predstavniki BS-ja izrecno zahtevali odhod Podbevška.

SDH pretresel sestavo NLB-jevih nadzornikov
Spomnimo, Dragonja je v četrtkovi oddaji Tarča dejal, da je Banka Slovenije zahtevala Podbevškovo zamenjavo v NLB-ju, ker kot pravnik ni imel dovolj bančnih izkušenj.
Kot je znano, je SDH v sredo namreč odstavil dva nadzornika NLB-ja - poleg Podbevška še Miho Košaka. Imenoval pa je tudi pet novih nadzornikov in nadzorni svet banke tako razširil s sedem na devet članov. Neuradno so se pred skupščino razširile tudi govorice, da bo SDH na skupščini predlagal še nezaupnico predsedniku NLB-ja Janku Medji, ki je zato, da bi se temu izognil, pred tednom dni odstopil. Ob tem so na SDH leteli očitki, da je celoten postopek vodil zelo nepregledno, saj do skupščine imena novih nadzornikov niso bila znana.

Celotno oddajo si lahko ogledate spodaj