Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Sindikat bo v primeru, če bodo delavci Cinkarne Celje zadovoljni z odgovori uprave, podpisal sporazum, v nasprotnem pa bo v četrtek v podjetju potekala celodnevna opozorilna stavka, je povedala sekretarka odbora sindikata Kemijske in živilske industrije za Savinjsko Mojca Stropnik.

Med zahtevami so sicer dvig osnovnih plač, višja nadomestila za prehrano in prevoz na delo, odprava plačnih nesorazmerij, dvig dodatkov za štiriizmensko delo in za praznične dni, sprejem pravilnika o napredovanju in 100-odstotno nadomestilo plače med stavko. Vodja podjetniškega sindikata Cinkarne Celje Franc Gabler ni želel povedati, kakšen dvig plač zahtevajo, je pa dejal, da bi morala biti po njihovi oceni najnižja osnovna plača enaka minimalni ali celo višja.

V podjetju pa so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da socialni dialog med upravo in sindikatom še poteka. Pogajanja tako še niso zaključena, predvidoma jih bodo nadaljevali tudi v sredo. Več informacij bodo lahko posredovali po koncu pogovorov.

Cinkarna Celje, ki je konec leta 2022 zaposlovala 775 delavcev, je lani ustvarila 227,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v 2021, čisti dobiček družbe pa se je zvišal za 27 odstotkov na 42,3 milijona evrov. Pretežni del prihodkov je Cinkarna Celje lani ustvarila z izvozom; njegova skupna vrednost je znašala 208,4 milijona evrov, kar je 19 odstotkov več kot v 2021.

Za letos vodstvo družbe pričakuje šest milijonov evrov dobička in 205 milijonov evrov prihodka.

V Cinkarni Celje se pripravljajo na stavko