Potem ko se je vodstvo Mersteela v petek z bankami vendarle uspelo dogovoriti za prve tri milijone evrov posojila, Benedikova upa in pričakuje, da bo medbančni sporazum na podlagi tega dogovora podpisan še ta teden. Foto: MMC RTV SLO
Potem ko se je vodstvo Mersteela v petek z bankami vendarle uspelo dogovoriti za prve tri milijone evrov posojila, Benedikova upa in pričakuje, da bo medbančni sporazum na podlagi tega dogovora podpisan še ta teden. Foto: MMC RTV SLO

Upraviteljica prisilne poravnave Mersteela Katarina Benedik meni, da je stopnja verjetnosti za uspešno finančno prestrukturiranje družbe, s katerim bi ta postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, nižja od 50 odstotkov. Sodišču je zato predlagala, da po opravljenem naroku začne stečajni postopek.

Brez posojil ne bo pozitivnega poslovanja
Svoj predlog je pripravljena umakniti le, če bo vodstvo Mersteela podpisalo sporazum z bankami, saj pravijo, da so se v petek vendarle dogovorili za posojilo. Mersteel namreč v načrtu finančnega prestrukturiranja predvideva prestrukturiranje, za kar je bistvena pridobitev novih posojil med 18,5 in 28 milijonov evrov v naslednjih štirih letih. Brez tega naj podjetje ne bi moglo zagotoviti pozitivnega poslovanja.

Direktorja Mersteela Darko Gregoričan verjame, da bo sporazum podpisan najpozneje v dveh tednih in da bo upraviteljica prisilne poravnave svoj ugovor umaknila. Na Ajpesu je bil medtem objavljen tudi dopolnjen seznam preizkušenih terjatev. Od skupaj 155,4 milijona evrov prijavljenih terjatev je priznanih 68,8 milijona evrov terjatev, 86,6 milijona evrov terjatev pa je prerekanih.

Delavci še vedno brez odpravnin
Benedikova oziroma vodstvo Mersteela medtem še vedno ne moreta izplačati odškodnin nekdanjim delavcev podjetja, ki so se lansko jesen v zameno za odškodnine odpovedali odpovednim rokom. Pristojna sodnica namreč ugotavlja, da odškodnine ne veljajo za prednostne terjatve in jih tudi ne zajema avtentična razlaga insolvenčnega zakona, s katero so si delavci decembra priborili izplačilo odpravnin.

Nekdanji Mersteelovi zaposleni zato pripravljajo vse potrebno, da bi državni zbor znova razložil sporni člen zakona in nedvoumno sklenil, da so tudi odškodnine prednostne terjatve. Hkrati po pojasnilih predstavnika delavcev Maksimilijana Kalana potekajo tudi dogovori, da bi vkorakali nazaj na delovna mesta in od vodstva nakelskega podjetja zahtevali, da jih znova vzame v službo, če dogovora o nadomestilu za odpovedani rok ne more spoštovati.