Mersteelu se pišejo boljši časi. Foto: MMC RTV SLO
Mersteelu se pišejo boljši časi. Foto: MMC RTV SLO
Kordeževo premoženje še naprej zamrznjeno

Konec preteklega tedna so se na sestanku z bankami upnicami dogovorili o njihovi podpori, je dejal Darko Gregorič. Gre za bančno garancijo, s katero bi si Mersteel zagotovil sveža sredstva za tekoče poslovanje, za katerega jih letos potrebujejo okrog deset milijonov evrov. Ta četrtek pa direktor Mersteela računa tudi, da bodo dogovor s partnerjem podpisali.

Preiskovalna sodnica je zavrnila ugovore na začasno zavarovanje premoženja bivšega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in drugih. Začasna zamrznitev razpolaganja s premoženjem, ki jo je predlagalo tožilstvo, tako ostaja v veljavi. Ni pa sodnica še odločila glede ugovora direktorice Merfina Marte Bertoncelj. Začasno zavarovanje protipravne premoženjske koristi je predlagala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Takrat bodo poskušali doseči dogovor z bankami, s čimer je močno povezano tudi iskanje vlagatelja. Vodstvo Mersteela se je s morebitnim vlagateljem v petek že načelno dogovorilo za sodelovanje, potreben pa je še podpis pisma o nameri. Omenjeni morebitni vlagatelj v Gregoričevo zadovoljstvo ni finančni holding, temveč je evropska družba iz njihove panoge, ki se zanima za vstop v Merkurjevo divizijo Mersteel in posamezna hčerinska podjetja.

Kakšen bo vstop, še ni dogovorjeno
Ni pa še povsem dogovorjeno, kako bi strateški partner vstopil v lastništvo Merkurjeve metalurške družbe, saj je to odvisno predvsem od dogovora z Merkurjem kot zdajšnjim 100-odstotnim lastnikom. V pismu o nameri naj bi dorekli tudi ohranitev Mersteela v Naklem, več pa bo po Gregoričevih zagotovilih znanega konec tega tedna.

Dogovor bo tudi osnova za popravek načrta finančnega prestrukturiranja, kjer je za zdaj predvideno 30-odstotno poplačilo navadnih upnikov, po spremenjenem predlogu pa naj bi bili upniki poplačani od 50- do 60-odstotno. Poleg tega ne bo potrebna konverzija terjatev v lastniške deleže.

Kordeževo premoženje še naprej zamrznjeno