Portoroški hoteli. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Portoroški hoteli. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Nadzorni svet SDH-ja bo o uveljavitvi predkupne pravice odločal čez en teden. Slovenski državni holding, ki ga prek skupščine s 100-odstotnim deležem obvladuje vlada, ima v lasti dobrih 18 odstotkov Save. Za uveljavitev predkupne pravice Yorkovega 43-odstotnega deleža v Savi SDH potrebuje soglasje vlade, o katerem bi lahko vlada razpravljala že na petkovi dopisni seji, najpozneje pa do konca tega konca tedna, je za TV Slovenija poročal Marko Štor.

"Če se v vladi ne bodo odločili, da bo predkupno pravico uveljaljal SDH, jo bo po naših informacijah zagotovo izkoristila Kapitalska družba," je poročal Štor. V KAD-u, ki ima v lasti 28 odstotkov Save, imajo večji vpliv posamezniki, bližje trenutni opoziciji. Ta se bolj nagiba k temu, da bi slovenski turistični biseri ostali v slovenski lasti.

Največja državna lastnika Save, SDH in KAD, se morata do začetka marca odločiti za predkupno pravico, sicer bo lahko York svoj delež prodal na trgu.

Za 43-odstotni delež v Savi, vreden 38 milijonov evrov, se resno zanima madžarski finančni sklad, ki bi, če slovenska paradržavna sklada ne izkoristita predkupne pravice, bržkone postal največji lastnik hotelov s 3000 sobami na najbolj elitnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in v Moravskih Toplicah.

KAD in SDH odločata o uveljavitvi predkupne pravice za Savo

Nasprotovanja prodaji Madžarom ni malo

Možnosti, da bi pomemben delež Save pristal v rokah madžarskega sklada, nasprotujejo tako zaposleni kot tudi opozicija in stroka, je poročala novinarka TV Slovenija Urška Jereb.

Medtem ko so v sindikatu delavcev gostinstva in turizma oblikovali spletno peticijo proti razprodaji slovenskih hotelov, je večina opozicijskih strank v državnem zboru zaradi tega zahtevala sklic izredne seje, nad prodajo madžarskemu skladu pa ni navdušena niti stroka. Po mnenju ekonomista Bogomirja Kovača bi si morala država vzeti čas in poiskati najpametnejšo rešitev, napak na področju privatizacije je bilo namreč že preveč.

"Zlasti na občutljivih področjih, ki so vezana na obmejne pasove, ki so vezani na naše sosede, ki imajo nesporno na trgu kapitala prek lastnine lahko tudi dolgoročen, ne le srednjeročni ali kratkoročen poslovni interes," je za Radio Slovenija povedal Kovač.

Vse je torej zdaj v rokah vladajoče politike, ki lahko kot skupščina v SDH-ju in v KAD-u uveljavi predkupno pravico in prehiti madžarski sklad pri nakupu Save. Neuradno naj bi cena za delež znašala 38 milijonov evrov.

Gibanje Svoboda poziva k uveljavitvi predkupne pravice

V stranki Gibanje Svoboda so izrazili nasprotovanje prodaji Yorkovega deleža v Savi madžarskemu investitorju in pozivajo k uveljavitvi predkupne pravice države. V nasprotnem primeru napovedujejo vsa pravna sredstva, da transakcijo preprečijo.

Kot so sporočili iz stranke, ki jo vodi Robert Golob, ključne turistične infrastrukture ne smemo prepustiti finančnim špekulativnim skladom, "saj gre za nepovraten korak posredne prodaje edinstvenih zemljišč in turističnih kapacitet na najlepših delih naše države, vključno s 17 vrtinami pitnih ter zdravilnih voda".

Ocenjujejo, da je kupnina za Yorkov delež v Savi, ki naj bi znašala 38 milijonov evrov, finančno ugodna in omogoča državi, da z uveljavljanjem predkupne pravice pridobi delež v Savi in tako prepreči nadaljnje špekulativne naložbe finančnih skladov v slovensko turistično infrastrukturo.

"Državna sklada in njune organe upravljanja pozivamo, da izkoristijo predkupno pravico in s tem preprečijo še eno v vrsti slovenskega državnega premoženja. Ob tem napovedujemo, da bomo uporabili vsa pravna sredstva, da omenjeno transakcijo preprečimo, vključno z ugotavljanjem osebne odgovornosti vpletenih," so še navedli.