Grand Hotel Toplice Bled. Foto: BoBo
Grand Hotel Toplice Bled. Foto: BoBo
Sorodna novica Načrt, kako bi Madžari lahko postali večinski lastniki Save
Sorodna novica Lokalne skupnosti in zaposleni v turizmu imajo slabe izkušnje z dozdajšnjimi tujimi lastniki

V KS 90 namreč menijo, da ima država zdaj "idealno priložnost", da končno začne čiščenje tveganega kapitala iz tako pomembne in perspektivne panoge za slovensko gospodarstvo, kot je dejavnost turizma.

Turistična panoga zagotavlja več kot 58.000 delovnih mest in izkazuje izredno velik količnik multiplikativnosti, saj posredno ali neposredno daje kruh vsakemu 10 zaposlenemu v Sloveniji, so poudarili v sindikalni organizaciji, ki združuje 15 različnih sindikatov dejavnosti tako javnega kot tudi zasebnega sektorja, med njimi tudi reprezentativni sindikat v dejavnosti gostinstva in turizma.

Sorodna novica V Savi zanikali besede ministra Počivalška: Sava Turizem je v dobri kondiciji

Državo sindikalisti zato pozivajo, naj uveljavi predkupno pravico, ki jo ima pri nakupu 43-odstotnega deleža Save, ki ima prek družbe Sava Turizem več kot 1000 zaposlenih in upravlja 18 hotelov ter razpolaga z več kot 2600 sobami na najbolj ekskluzivnih lokacijah v Sloveniji. Menijo, da ima država priložnost za začetek čiščenja tveganega kapitala iz panoge, saj ta deluje po izkoriščevalski logiki "poceni kupiš, izčrpaš (da povrneš kupnino) in potem prodaš", po kateri zaposleni prepogosto potegnejo najkrajši konec.

Sorodna novica Jaklič: Zakaj Madžare zanima manjšinski delež v Savi z nizko donosnostjo?

"Prav tako pa je izjemnega pomena, da si lahko z nakupom deleža York država povrne izjemno pomembno srebrnino posebnega državnega pomena znova v naše roke, da bomo lahko o lastni usodi v prihodnosti odločali izključno sami," so izpostavili.

Slabe izkušnje s tujci

Sorodna novica Počivalšek: "Za Savo moramo najti rešitev." Pred prodajo nova cenitev Save.

Ostro nasprotujejo kakršnemu koli ponovnemu vstopu tujcev v lastništvo Save, saj imajo, kot so zapisali, v slovenski Istri zelo neprijetne spomine še na zgodbo Hotelov Metropol, ki je le še bleda senca stare slave.

"Če pa bodo dejanja države kljub temu šla v smeri, da država ne kupi 43-odstotnega deleža Save, do katerega ima prednostno pravico nakupa, in bo dovolila, da slovenska srebrnina spet pade v tuje roke, bomo v Obalni sindikalni organizaciji – KS 90 naredili vse in še več (tudi z državno nepokorščino), da zaščitimo kakovostna delovna mesta v dejavnosti, ki posredno ali neposredno daje kruh skoraj vsaki družini v slovenski Istri," so zapisali v sporočilu za javnost.