Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Iskanje novega lastnika skupine Celjske mesnine, v kateri so poleg matične družbe še invalidsko podjetje, vinarska družba Radgonske gorice, Pršutarna S' Krasa (nekdanja Pršutarna Lokev) ter hčerinski družbi v Zagrebu in Beogradu, v prodajni paket pa naj ne bi spadala družba Radgonske gorice, naj bi bilo povezano s sporom med solastnikoma. To sta Amur inženiring, ki je v lasti direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca, in Mifa Invest v lasti Danila Dujovića, poročajo Finance.

V skupini Pivac so povedali, da bodo v primeru kakršnih koli novosti, povezanih z njihovim poslovanjem na slovenskem trgu, javnost pravočasno obvestili, govoric pa ne morejo komentirati.

Celjske mesnine v zadnjih letih na ravni skupine ustvarijo okoli 100 milijonov evrov prihodkov, od česar več kot 90 odstotkov ustvari matična družba. V letu 2022, za katero je objavljeno zadnje letno poročilo, je matična družba ustvarila 92,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 9,2 odstotka več kot leto prej. Čisti dobiček je znašal okoli 54.000 evrov, potem ko je bil leto prej pri 1,7 milijona evrov.

V skupini Pivac, ki je v družinski lasti, sta poleg Mesne industrija Braća Pivac, ki je v Vrgorcu v Splitsko-dalmatinski županiji nastala leta 1952, še družbi PKK Karlovačka mesna industrija in Mesna industrija Vajda. Poleg predelovalnih družb ima skupina po navedbah Financ še 250 trgovin.

Mesna industrija Braća Pivac je v letu 2022 po navedbah časnika Jutarnji list ustvarila 290,7 milijona evrov prihodkov, 28 odstotkov več kot leto prej, in 9,7 milijona evrov čistega dobička oz. 33,7 odstotka več kot v letu 2021.

V zadnjih letih je med drugim postala večinski lastnik Kraša in pomemben lastnik Podravke ter se uvršča med največje hrvaške prehrambne skupine.