Sliši se dobro, pravijo sindikalisti, zaposleni pa so pri oceni novega zaposlitvenega modela zaradi slabih izkušenj previdni.

V testno fazo novega zaposlitvenega modela bo vključena četrtina zaposlenih v Hoferjevi trgovini in logistiki. Foto: BoBo
V testno fazo novega zaposlitvenega modela bo vključena četrtina zaposlenih v Hoferjevi trgovini in logistiki. Foto: BoBo

Skrajni čas je bil, da je delodajalec spremenil razmišljanje, za TV Slovenija pripoveduje zaposlena, ki želi ostati anonimna, če se ne bo nič spremenilo, pa razmišlja o odhodu. Del plače zdaj prejemajo po pogodbi o zaposlitvi, del kot samostojni podjetniki, v povprečju delajo 30 ur na teden.

"Za nas bo lažje to, da bomo imeli polno delovno dobo plačano, vendar bodo določeni pogoji. Da si 27-urni faktor, da si dve leti v podjetju," opozarja sogovornica.

Vodilni v Hoferju izjav pred kamero ne dajejo. Zapisali so, da testno fazo novega zaposlitvenega modela začenjajo septembra. Vanjo bo vključena četrtina zaposlenih v trgovini in logistiki.

"Bomo dejansko kakšne tri mesece po tem videli, koliko bo sprememb, koliko bo pritiska," pa meni omenjena delavka.

Sindikalisti še previdni

Previdni pri oceni novega zaposlitvenega modela ostajajo tudi sindikalisti. "Naša zakonodaja tega ne predvideva, temu pa tudi ne nasprotuje," pravi Ladi Rožič iz Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Priznavajo, da se predlagani model dobro bere in da bi ga lahko posnemali tudi drugi. "Ne bodo imeli več regresa recipročne vrednosti, ampak bodo imeli poln regres, obljubljajo 1700 evrov, in ne nazadnje bo polni tudi dodatek za delovno dobo," dodaja.

Prav tu se namreč pri naši zakonodaji zaplete. Po njej krajši delovnik pomeni nižjo pokojnino.

Sorodna novica Je rešitev za vse hujšo izgorelost šesturni delovnik?

Država pri spremembi zakonodaje še ni prisluhnila

Na to so državo, ko so pred dvema letoma uvedli šest ur dela na dan, opozarjali pri uspešnem podjetju Donar.

Znajti so se morali po svoje. "V efektivnih šestih urah opravimo vse delo kot prej, s tem pa seveda razbremenimo zaposlene, ker bodo po 40 letih deset let manj iztrošeni in predvsem jim namenimo več časa za družino," pojasnjuje Matej Feguš.

Do zdaj jim država pri spremembi zakonodaje še ni prisluhnila. Ker pa se vse več podjetij odloča za krajši delovnik, od ministrstva za delo pričakujejo primeren odziv. "Tako da bo to mogoče tudi legalno narediti," je jasen Feguš.

Na ministrstvu odgovarjajo, da je o spremembah treba doseči širši družbeni konsenz, ki pa se na tem področju uveljavlja prek Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

Hofer uvaja celotno plačo ob krajšem delovniku