Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je na dopisni seji izdala spremenjeno uredbo o določitvi zneska trošarine za energente, ki bo začela veljati v torek, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Trošarine za bencine je vlada zvišala z 0,36842 evra na liter na 0,37701 evra na liter, za plinsko olje za pogon pa z 0,36442 evra na liter na 0,38767 evra na liter.

S spremembo pri trošarinah bosta ceni obeh energentov na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest tudi v prihodnjem 14-dnevnem obdobju ostali pri enem evru za liter, kolikor znašata od 7. aprila.

Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugje po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.

Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov velja do 30. septembra, zato bo vlada v prihodnjih dneh morala odločiti, ali takšen sistem ohrani. V preteklosti je gospodarsko ministrstvo že večkrat predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, vendar pri tem ni bilo uspešno. Znova je k deregulaciji pozvala Trgovinska zbornica Slovenije, medtem ko temu nasprotujejo prevozniki, ki so prepričani, da bi se s tem cene dvignile.

Na gospodarskem ministrstvu, ki je pristojno za področje kontrole cen na trgu naftnih derivatov, so pojasnili le, da ob vsakem izteku te uredbe "pripravijo ustrezno gradivo v zvezi s kontrolo cen na področju naftnih derivatov".