Košarica živil se je še dodatno pocenila. Foto: BoBo
Košarica živil se je še dodatno pocenila. Foto: BoBo

Po podatkih popisa, ki so ga opravili 27. marca, je najcenejša košarica osnovnih živil dosegla 35,81 evra, najdražja pa 41,25 evra, so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Razlika med minimalno in maksimalno vrednostjo košarice se je tako povečala le minimalno. Pri prejšnjem popisu je znašala 4,79 evra, pri tokratnem popisu pa 5,44 evra.
Najcenejšo košarico je imel tokrat Tuš. Sledijo Eurospin (36,01 evra), Lidl (37,94 evra), Hofer (38,18 evra), Spar (38,20 evra) in Mercator (41,25 evra).

Izsledki primerjalne analize povprečne vrednosti najcenejše košarice 15 osnovnih živil kažejo, da opazno izstopa en trgovec, in sicer Tuš, ki je v primerjavi s predzadnjim popisom vrednost najcenejše košarice znižal za 4,80 evra oz. 11,82 odstotka.

Ministrstvo poudarja tudi gibanje cen košarice izdelkov z akcijskimi cenami, saj se je povprečna vrednost v primerjavi s prejšnjim popisom dvignila za 3,49 odstotka. Najcenejša košarica z akcijskimi cenami tako znaša 35,66 evra, najdražja pa 41,05 evra.

Po podatkih analize gibanja cen so se v zadnjih dveh tednih pocenili izdelki v 12 kategorijah, pri dveh se cena ni spremenila, ena kategorija pa se je podražila.

Najbolj se je podražilo svinjsko meso. Foto: BoBo
Najbolj se je podražilo svinjsko meso. Foto: BoBo

Svinjsko meso najbolj navzgor

Najbolj se je podražilo svinjsko meso, in sicer za 5,63 odstotka. Najbolj so se pocenili kruh, za slabih devet odstotkov, in jabolka, za dobrih pet odstotkov. Piščančje meso, sir in krompir so se pocenili za približno tri odstotke, moka in mleko za dobra dva odstotka, druge kategorije izdelkov, torej goveje meso, maslo, sladkor, sončnično olje in testenine, pa so se pocenile za manj kot dva odstotka.

Pri analizi sadno-zelenjavne košarice je bilo ugotovljeno, da se je povprečna vrednost košarice znižala za 33 centov oz. 1,20 odstotka in znaša 27,19 evra. Povprečna vrednost najcenejše košarice z akcijskimi cenami sadja in zelenjave se od košarice sadja in zelenjave z rednimi cenami razlikuje za 60 centov oz. 2,21 odstotka.

Analiza obsega ponudbe sadja in zelenjave je pokazala, da ima posamezni trgovec v povprečju na voljo 38 izdelkov. Največja izbira je znotraj kategorije jabolka, sledijo ji kategorije krompirja, kislega zelja, orehov in korenja. Najmanjša izbira izdelkov je na voljo v kategorijah solate, cvetače in svežega zelja.

"Tokrat večina izdelkov znotraj posameznih kategorij ni slovenskega porekla, z izjemo jabolk in kislega zelja, ki sta tudi na voljo pri vseh vključenih trgovcih. Izključno porekla držav izven EU-ja so banane, izključno evropskega porekla pa je cvetača," so še navedli na ministrstvu.