Nove cene bodo veljale s torkom. Foto: BoBo
Nove cene bodo veljale s torkom. Foto: BoBo

Liter bencina se bo pocenil za 2,6 centa, stal bo 1,390 evra, liter dizelskega goriva pa za dva centa, stal bo 1,421 evra. Liter kurilnega olja se bo pocenil z 1,022 evra, na 1,001 evra. Te cene bodo veljale do 22. maja, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Z 9. majem se vrača okoljska dajatev

Z namenom blažitve vpliva na dvig maloprodajnih cen je bila z lanskim 8. avgustom ukinjena obveznost plačila okoljske dajatve za nekatere vrste fosilnih goriv, zdaj pa se spet uvaja. Vlada je namreč na tokratni dopisni seji sprejela spremembe uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida. Ta določa, da se obveznost plačila okoljske dajatve za bencin, dizel, zemeljski plin in kurilno olje vnovič uvaja z 9. majem.

V novih cenah, ki bodo veljale od torka, je ta odločitev vlade upoštevana, in sicer znaša dajatev za neosvinčeni bencin 0,0398 evra na liter, za dizelsko gorivo in kurilno olje pa 0,0467 evra na liter.

Vlada priskrbela dodatne izračune

Za liter neosvinčenega motornega bencina bo tako na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,390 evra za liter, kar pri 50-litrskem rezervoarju znese 69,50 evra. Če cene ne bi bile regulirane in hkrati kupci ne bi bili oproščeni plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo treba po izračunih ministrstva za liter bencina odšteti okoli 1,438 evra. Prihranek pri 50-litrskem rezervoarju torej znaša 2,40 evra.

Za 50 litrov dizla bo treba po novem odšteti 71,05 evra. Če cena ne bi bila regulirana in kupci ne bi bili oproščeni omenjenih prispevkov, bi liter tega goriva stal okoli 1,472 evra, za 50 litrov bi torej plačali 73,60 evra. To pomeni, da kupec pri 50-litrskem rezervoarju prihrani 2,55 evra.

Prihranek pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja pa so na ministrstvu izračunali v višini 97 evrov.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se bodo še naprej izračunavale na podlagi metode, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar in evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.