Zaradi nizkih cen drv nekateri že pripravljajo večletne zaloge. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Zaradi nizkih cen drv nekateri že pripravljajo večletne zaloge. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Cena "na kamionski cesti" pomeni, da v to ceno niso vključeni stroški nakladanja in razkladanja ter stroški prevoza, ki tako zvišujejo ceno drv. Takšna cena je najbolj natančna in je lahko primerljiva, saj nato predvsem prevoz različno podraži ceno drv.

Konec lanskega leta je bila cena drv "na kamionski cesti" tudi do 50 evrov, zdaj pa znaša okoli 30 evrov po kubičnem metru in še pada. S tem pa se ne pokrivajo več lastni stroški, pojasnjuje Sterle.

"To ni več cena, ki bi ljudi spodbujala k sečnji," je dodal in opozoril tudi na problem kopičenja lesa in drv, saj so žage in tovarne ivernih plošč v bližnji okolici zaradi povečane ponudbe na trgu polne, prav tako so si nekatera gospodinjstva že naredila zaloge tudi za pet let naprej.

Vrhunec odpravljanja škode v gozdovih
Trenutno je po Sterletovih besedah poteka vrhunec odpravljanja škode v slovenskih gozdovih. Sterle predvideva, da bo lesna industrija zaradi poceni surovine verjetno v teh mesecih nekaj zaslužila, razmere na trgu pa se po njegovem še ne bodo hitro ustalile. "To se ne bo zgodilo letos, pa tudi prihodnje leto verjetno še ne," je dejal Sterle.

Ob tem je omenil izkušnje iz Nemčije, kjer so cene drv in drugih lesnih sortimentov zaradi ujme v preteklosti padle za 40 odstotkov, trg pa se je "komaj stabiliziral" po štirih letih. V Sloveniji je tako trg odvisen od tega, kako dolgo bo v žledu poškodovan les "prihajal iz gozdov".

Pri peletih ne bo bistvenega padca cen
Za pelete Sterle nima podatkov, da bi cena padla, saj gre za specifičen trg, pri katerem je proizvodnja omejena s proizvodnimi zmogljivostmi izdelovalcev pelet, ki jih ti ne morejo čez noč povečati. Zato Sterle pri peletih ne pričakuje bistvenega padca cen, prav tako ne pri sekancih.

V Sloveniji po mnenju strokovnjakov pokurimo okrog milijon kubičnih metrov drv letno. Količina se bistveno ne spreminja, je pa seveda odvisna od kurilne sezone, je pojasnil Sterle, ki pravi, da se zlasti na podeželju prav gotovo več kot 30 odstotkov prebivalstva ogreva na drva.

Zaradi žleda, ki je konec januarja in v začetku februarja letos prizadel velik del Slovenije, bo po predvidevanjih Zavoda za gozdove Slovenije treba skupno posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa naj bi stala 36,3 milijona evrov.