Na mesečni ravni je bila rast cen v januarju 0,2-odstotna. Foto: Shutterstock
Na mesečni ravni je bila rast cen v januarju 0,2-odstotna. Foto: Shutterstock

Cene blaga so se po izračunih statističnega urada v enem letu v povprečju dvignile za 11,1 odstotka, cene storitev pa za 7,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 13,5 odstotka, trajno blago za 7,9 odstotka in poltrajno blago za 4,8 odstotka. K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač. Te so se od lanskega januarja zvišale za 19,3 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

Storitve in izdelki iz skupine rekreacija in kultura so se v letu dni podražili za 10,1 odstotka, stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj za 12,3 odstotka, trdna goriva za 97,5 odstotka, storitve restavracij in hotelov pa za 12,1 odstotka.

Mesečno inflacijo blažile nižje cene goriva in sezonske razprodaje oblačil

Od lanskega decembra so se cene hrane in brezalkoholnih pijač zvišale za 2,1 odstotka. Cene alkoholnih pijač in tobaka so poskočile za 3,9 odstotka, storitve restavracij in hotelov pa za 2,3 odstotka.

K mesečni rasti cen so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, pa tudi cene alkoholnih pijač in tobaka  ter storitev restavracij in hotelov. Foto: Shutterstock
K mesečni rasti cen so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, pa tudi cene alkoholnih pijač in tobaka ter storitev restavracij in hotelov. Foto: Shutterstock

Mesečno stopnjo inflacije so spodbujale še višje cene toplotne energije (za 6,8 odstotka), počitniških paketov (za 4,2 odstotka), pohištva in stanovanjske opreme (za 2,1 odstotka), medicinskih proizvodov, pripomočkov in opreme (za 2,0 odstotka), novih avtomobilov (za 2,0 odstotka) ter raznovrstnega blaga in storitev (za 0,9 odstotka).

Ob začetku sezonskih razprodaj so se oblačila in obutev pocenili za 8,8 odstotka ter tako ublažili povprečno mesečno rast cen. V prvem letošnjem mesecu so se znižale tudi cene naftnih derivatov, cene tekočih goriv so upadle za 10,5 odstotka, goriv in maziv za osebna vozila pa za 7,6 odstotka. K znižanju mesečne inflacije so prispevali še cenejša trdna goriva (za 5,4 odstotka) in zunajbolnišnične storitve (za 3,7 odstotka).

Harmonizirani indeksi cen življenjskih potrebščin

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU-ju, je bila januarja 9,9-odstotna. Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene v Sloveniji znižale za 0,1 odstotka.

Merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin so bile cene blaga na letni ravni v povprečju višje za 11,0 odstotka, cene storitev pa za 7,6 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo za 13,9 odstotka dražje kot januarja lani, trajno blago za 6,1 odstotka in poltrajno blago za 4,9 odstotka.

Decembra je ta evropsko primerljiva inflacija v Sloveniji znašala 10,8 odstotka.

Okrepljena inflacija