Stroški komunalnih storitev bodo zaradi vsesplošne draginje poskočili do 15 odstotkov. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Stroški komunalnih storitev bodo zaradi vsesplošne draginje poskočili do 15 odstotkov. Foto: Radio Maribor/Pixabay

Po analizah vpliva dozdajšnjih podražitev ključnih stroškov bi se lahko cene posamičnih komunalnih storitev, med drugim oskrbe s pitno vodo in zbiranja odpadkov, zvišale za od 9 do 15 odstotkov, ugotavljajo na komunalni zbornici.

So glavni krivec vse dražji energenti? "Tako je! Kot vsako leto smo naredili analizo predvidene rasti stroškov komunalnih storitev in ugotavljamo, da je zaradi podražitev energentov, električne energije, goriva, drugih storitev, stroškov dela, materiala, letos treba predvideti bistvene potrebe po popravkih cen, kar je skrb vzbujajoče, po drugi strani pa pričakovano. Vse se draži in ti povišani stroški vplivajo na cene komunalnih storitev," je za MMC odgovoril direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc.

Po njegovih besedah primerjalno analizo izvedejo vsako leto, iz nje pa lahko določijo povprečno podjetje v posamezni dejavnosti in na podlagi tega so skozi strukturo stroškov ocenili, da se pri oskrbi s pitno vodo predvideva povprečno povišanje cen za 11,7, pri odvajanju odpadnih voda za 10,2, pri čiščenju odpadnih voda za 15,5 odstotka in pri komunalnih odpadkih za 9,3 odstotka. "To ne pomeni, da se bo v vseh slovenskih občinah cena komunalnih storitev povišala za ta odstotek, to je naša ocena povprečnega podjetja, v nekaterih občinah bo povišanje še večje, drugje manjše," je pojasnil Zupanc.

Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Zakaj cena od občine do občine niha?

"Dejavniki so zelo različni – od gostote poseljenosti, tehnologije priprave pitne vode, tehnologije čiščenja odpadnih voda, pa tudi geografske danosti, ali je treba uporabljati črpalke ali teče gravitacijsko, veliko parametrov vpliva na strukturo cene," je odgovoril.

Najbolj se bo podražilo čiščenje odpadnih voda. "Iz dveh razlogov, prvič, ker se je ravnanje z odpadnim blatom v zadnjih dveh letih močno podražilo, s 60 evrov na tono na tudi do 150, 160 evrov. Na drugi strani pa gre za veliko porabo električne energije, čistilne naprave uporabljajo velike kompresorje za prezračevanje bazenov, v katerih se izvajajo procesi. Če se podraži elektrika, se avtomatsko podraži tudi storitev čiščenja," je še pojasnil.

Je za največji skok cen pri čiščenju odpadnih voda krivo tudi dejstvo, da Slovenija nikakor ne more zagnati lastne sežigalnice za odpadno blato? "Da, vsekakor, v Sloveniji nimamo ustrezne infrastrukture za odstranjevanje tega blata, večino izvozimo v tujino na ustrezno odstranjevanje, na eni strani so zelo visoki prevozni stroški, po drugi strani pa, če imaš veliko potrebo po odstranjevanju nečesa, potem ponudniki lahko tudi začutijo priložnost in ceno dvignejo še več, kot bi bilo potrebno," je zatrdil Zupanc in dodal, da je za Slovenijo absolutno nujno, da vzpostavi lastno infrastrukturo v obliki sežigalnice. "Tako bomo lažje zagotovili stabilnost in cenovno vzdržnost," je dodal.

Obnovljivi viri in varčevanje

Komunalna podjetja električno energijo in energente kupujejo z dolgoročnimi pogodbami in težava bo takoj, ko se iztečejo. "Nove cene električne energije so lahko tudi štirikratnik prejšnjih cen in ravno pri čiščenju odpadnih voda, pri katerem je poraba elektrike zelo velika, ima to velik vpliv na samo strukturo stroškov te gospodarske javne službe," je nadaljeval.

"Definitivno se je treba ozreti za ukrepi z varčevanjem z energijo, izvesti investicije v javne objekte, Evropska komisija je že napovedala, da bo treba strehe javnih objektov prekriti s fotovoltaiko, ta investicija se hitro lahko povrne," je Zupanc kot rešitev predlagal varčevanje in naslombo na obnovljive vire.

Ob tem je Zupan opozoril tudi, da se bodo dražile tudi vse druge storitve, za katere pri njih primerjalnih analiz ne opravljajo. "Na primer za pogrebno službo, za urejanje in čiščenje javnih površin, za vzdrževanje cest, tudi te storitve se bodo podražile, nimamo pa natančnega podatka za koliko, kakšni bodo ti deleži podražitev, dejstvo je, da lahko, tako kot se v trgovini vse draži in v gospodinjstvih, tudi na tem področju pričakujemo podražitve," je navedel Zupanc.

Glavni krivec za podražitve so višje cene energentov, cene elektrike so se tudi početverile. Foto: EPA
Glavni krivec za podražitve so višje cene energentov, cene elektrike so se tudi početverile. Foto: EPA

Jeseni lahko udari dodatna draginja

Izračun predvidene rasti stroškov so naredili na podlagi podatkov iz lanskega leta in pa prvih štirih mesecih letošnjega. Nekateri zdaj že napovedujejo, da bi jeseni lahko ostali brez cenovno ugodnega ruskega plina in nafte. "Ne vemo pa, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju letošnjega leta. Napovedujejo se še dodatne zaostritve, dodatne podražitve, kar bi še dodatno pospešilo potrebe po korekcijah cen navzgor, kar nas resno navdaja z zaskrbljenostjo," je sklenil pogovor Zupanc in dodal, da je položaj "zelo negotov".

V Kranju za las proti podražitvam

Kranjski mestni svet v sredo za las ni izglasoval podražitve komunalnih odpadkov, saj je 11 svetnikov glasovalo za, prav toliko pa jih je podražitvi nasprotovalo. Kranjska Komunala se je za podražitev odločila zaradi načrtovane izgube iz poslovanja, ta naj bi znašala okoli 319 tisoč evrov in naj bi jo pokrili z notranjimi rezervami. Poslovanje naj bi poslabšale dodatne podražitve energentov. Kranjski podžupan Jani Černe neizglasovano podražitev povezuje z bližnjimi lokalnimi volitvami, je še poročal Radio Slovenija.

Sorodna novica Občina Vipava bo višje cene položnic blažila s subvencijo

Vipava bo subvencionirala vodo

Z junijem bo povprečna štiričlanska družina za oskrbo s pitno vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda ter ravnanje z odpadki plačevala 15 evrov več. Ker je to precejšnja podražitev, se je občina Vipava odločila, da bo subvencionirala oskrbo z vodo. To naj bi občino letno stalo okrog 70.000 evrov.