Strokovnjaki opozarjajo, da bi se razmere ob nastopu hladnega vremena poslabšale in da bodo cene plina znova začele naraščati. Foto: Pixabay
Strokovnjaki opozarjajo, da bi se razmere ob nastopu hladnega vremena poslabšale in da bodo cene plina znova začele naraščati. Foto: Pixabay

Cene plina so se začele občutno zniževati sredi lanskega decembra. Cenovni rekord je bil dosežen konec avgusta s skoraj 346 evri za megavatno uro. Takrat je Rusija začela pospešeno zmanjševati oziroma ustavljati dobave članicam EU-ja.

Izvoz plina ruskega energetskega velikana Gazprom v EU in Švico se je lani zmanjšal za 55 odstotkov, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz družbe. Evropa je bila glavni Gazpromov izvozni trg, a se je dobava drastično zmanjšala zaradi sankcij proti Rusiji po njenem napadu Ukrajine konec februarja 2022.

Proizvodnja plina ruskega energetskega podjetja Gazprom se je lani v primerjavi s predlani zmanjšala za 20 odstotkov. Dosegla je 412,6 milijarde kubičnih metrov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Skladišča plina so v Evropi polna. Na ravni EU-ja so trenutno zapolnjena 83-odstotno. Tako je Evropa na zaostrovanje razmer pripravljena bolje, kot je bila januarja lani, ko so bila skladišča zapolnjena 54-odstotno.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi se razmere ob nastopu hladnega vremena poslabšale in da bodo cene plina znova začele naraščati. Cene pa bi lahko dvignilo tudi tekmovanje med Evropo in Azijo za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina.