Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja od torka do vključno ponedeljka, 8. aprila, znašale 1,519 evra za liter bencina, 1,527 evra za liter dizelskega goriva in 1,172 evra za liter kurilnega olja, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 2,8 centa več oziroma 1,519 evra na liter (pred spremembo 1,491 evra na liter), kar pri 50-litrskem rezervoarju pomeni 75,95 evra.

Liter dizelskega goriva bo ob nespremenjeni trošarini na bencinskih servisih zunaj avtocestnega križa v novem obdobju 0,4 centa dražji in bo znašal 1,527 evra na liter (pred spremembo 1,523 evra na liter), kar pri 50 litrih znese 76,35 evra.

Za liter kurilnega olja bo naslednja dva tedna treba odšteti 0,2 centa več oz. 1,172 evra na liter (pred spremembo 1,170 evra na liter). Pri naročeni količini 1000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1172 evrov (brez prevoza).

Brez regulacije bi bile cene višje

Če ne bi regulirali cen 95-oktanskega bencina, bi bilo po podatkih ministrstva za liter bencina treba odšteti okoli 1,581 evra na liter. Če ne bi regulirali cen dizelskega goriva in hkrati potrošnikov oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi bilo po podatkih ministrstva, v katerih so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizelskega goriva treba odšteti okoli 1,602 evra na liter.

Če ne bi regulirali cen kurilnega olja in bi upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, bi bilo treba odšteti okoli 1,270 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1270 evrov, kar pomeni, da pri 1000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 98 evrov, so še navedli na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Nova uredba o najvišji dovoljeni višini marže

Vlada je sicer z uredbo omejila najvišjo dovoljeno višino marže za dizel na 0,0783 evra na liter ter na 0,0794 evra liter za 95-oktanski bencin. Najvišja dovoljena višina marže za kurilno olje ostaja nespremenjena, so zapisali in dodali: "Z ukrepom se bo omejil vpliv na inflacijo."

Kot so dodali, so izračunane cene določenih naftnih derivatov v povprečju nižje za okoli 10 odstotkov od povprečnih cen v EU-ju ter okoli 15 odstotkov nižje v primerjavi z večjimi državami članicami, kot so Nemčija, Francija in Italija

Cene teh naftnih derivatov se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Pri tem so marže trgovcev v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.