Cene svežega mesa na slovenskih policah se bodo zvišale z zamikom, predvidoma prihodnji teden. Slovenski trg je odvisen od ponudbe svinjskega mesa na evropskem trgu, s svojo lastno proizvodnjo prašičev zadovoljimo manj kot 38 odstotkov potreb. Foto: BoBo

V zadnjih treh tednih se je odkupna cena prašičjega mesa v Evropi bliskovito dvigovala. "... borzna cena za 30 odstotkov, medtem ko posamezni deli, ki so najbolj iskani, od pleč, stegna, vratu, pa tudi za 60 odstotkov," je povedal predsednik Gospodarskega interesnega združenja mesne industrije Izidor Krivec.

Tako hitrega dviga ni bilo zadnjih 30 let. Celjske mesnine imajo v teh razmerah dnevno 40 tisoč evrov izgube.

Vzrok ekstremnega porasta borzne cene je pomanjkanje prašičjega mesa na Kitajskem. Zaradi izbruhov afriške prašičje kuge v Aziji uničujejo lastne črede prašičev in kitajski kupci za visoko ceno iščejo meso v Evropi.

Poleg nepričakovane in ekstremne podražitve surovin se dvigujejo stroški dela, prevoza, energentov, ravnanja z odpadno embalažo, zato so tako tuji kot domači dobavitelji za različne artikle trgovcem že napovedali zvišanje cen, v povprečju za več kot 20 odstotkov. Trgovci pravijo, da bo že prihodnji teden prišlo tudi do dviga maloprodajnih cen svežega mesa, vendar v manjšem deležu, ali pa bodo podražitve omilili z akcijami.

Pred nami so velikonočni prazniki in s tem velika poraba šunk. "To na cene šunk za veliko noč ne bo tako ekstremno vplivalo, ker so bile cene dogovorjene prej, bo pa seveda prišlo do dviga vseh ostalih nedogovorjenih artiklov in pa svežega mesa," ocenjuje Krivec.

Kot kažejo napovedi, bodo cene prašičjega mesa na svetovni, evropski in slovenski ravni rasle tudi v prihodnje.