Meso je za Brazilijo tretji največji izvozni proizvod, za sojo in železovo rudo. Foto: Reuters
Meso je za Brazilijo tretji največji izvozni proizvod, za sojo in železovo rudo. Foto: Reuters

Ponovno odprtje trga za brazilsko meso sta naznanila tudi Egipt in Čile, medtem ko EU in nekatere druge države omejitve za uvoz ohranjajo.

"Kitajska ni nikoli zaprla svojega trga, temveč je le sprejela preventivne ukrepe, da smo lahko zagotovili ustrezno kakovost naših zdravstvenih inšpekcij," je sporočilo kitajsko ministrstvo za zdravje.

Štiri brazilska podjetja naj bi podkupovala kitajske zdravstvene inšpektorje, tako da so ti kot ustrezno potrjevali tudi neustrezno meso. Škandal je za Brazilijo, največjo svetovno izvoznico mesa, zelo neprijeten. Po navedbah brazilskih oblasti v povezavi s škandalom poteka preiskava v 21 brazilskih obratih za predelavo mesa, 30 ljudi pa je zaradi škandala izgubilo službo.

Kitajska je sicer druga največja uvoznica brazilske govedine in perutnine.

Meso za Brazilijo ključnega pomena
Ponovno odprtje trga za brazilsko meso sta danes naznanila tudi Egipt in Čile. Egipt je tretji najpomembnejši uvoznik brazilske govedine, Čile pa šesti.

EU in nekatere druge države, kot sta Mehika in Japonska, omejitve za uvoz ohranjajo.

Meso je za Brazilijo tretji največji izvozni proizvod, za sojo in železovo rudo. Država je lani prodala za 13,5 milijarde dolarjev perutnine, govedine in svinjine.