Zaradi nove koronakrize v Šanghaju nastajajo zaostanki pri ladijskem tovornem prometu. Foto: Reuters
Zaradi nove koronakrize v Šanghaju nastajajo zaostanki pri ladijskem tovornem prometu. Foto: Reuters

Šanghajsko pristanišče, največje na svetu, je močno zmanjšalo izvozno dejavnost, saj je bilo mesto zaradi izbruha covida-19 zadnje tedne zaprto. "Zaostanki v dobavi se bodo občutili tudi v Nemčiji," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA prepričan Butek, ki zastopa nemške gospodarske interese v Šanghaju.

Številna podjetja že več kot tri tedne niso prejela dobrin iz Kitajske, alternativne dobavne poti prek drugih pristanišč pa niso ublažile izgub.

"Težave v dobavnih verigah iz Kitajske bodo še naprej negativno vplivale na že tako visoko inflacijo v Nemčiji," je prepričan Butek. Dodal je, da se vse posledice kitajskega zaprtja še niso pokazale, in opozoril, da bi lahko trajalo tudi več mesecev, da se bodo odpravile motnje v svetovnih dobavnih verigah.

Otežen prevoz zaradi proticovidnih ukrepov

Po njegovem mnenju največja težava ni pristanišče, ampak prevoz dobrin v pristanišče in iz njega, kar je zaradi proticovidnih ukrepov močno oteženo. Butek je prepričan, da zaprtje vpliva na vsa podjetja, ne glede na panogo in velikost, ter da so prizadete tako dobavne verige, prevoz in logistika kot kadri in proizvodnja.

Šanghaj je središče najhujšega izbruha covida-19 na Kitajskem, odkar se je pred več kot dvema letoma začela pandemija.

Pristaniško mesto s 26 milijoni prebivalci je zaprto en mesec. Kitajska se namreč na pandemijo covida-19 odziva strogo, pri čemer omejuje gibanje, odreja množično testiranje in karanteno.