Po besedah Tajnikarja je težava v tem, da je najcenejši ponudnik električne energije Gen-I delno v lasti GEN Energije. Foto: EPA
Po besedah Tajnikarja je težava v tem, da je najcenejši ponudnik električne energije Gen-I delno v lasti GEN Energije. Foto: EPA
Po besedah Tajnikarja lahko nakupi cenejše elektrike v tujini ogrozijo slovensko proizvodnjo. Foto: MMC RTV SLO
Za cenejšega dobavitelja se je odločilo že 270 porabnikov. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kopač
Janez Kopač zavrača očitke, da naj bi s svojo izjavo ščitil usklajeno delovanje državnih distributerjev. Foto: MMC RTV SLO

Po besedah Maksa Tajnikarja pojav cenejšega ponudnika elektrike Gen-I-ja sicer ne more ogroziti državnega proračuna, kot naj bi dejal začasni direktor direktorata za energijo Janez Kopač. "Težava je v tem, da je Gen-I delno v lasti GEN Energije, in ta bo elektriko prej ponudil Gen-I-ju kot delno svojemu podjetju kot pa preostalim elektrodistributerjem pri nas. In takrat lahko govorimo o monopolu," je dejal Tajnikar.

Nakup elektrike v tujini lahko ogrozi slovensko proizvodnjo
Ponudba cenejše elektrike Gen-I-ja je sicer za končni trg dobra, vendar pa je po besedah Tajnikarja treba vedeti, da je Gen-I kupil elektriko v tujini po nižjih cenah kot preostali slovenski elektrodistributerji in ima tako lahko nižjo ceno. To lahko pomeni, da bodo tudi preostali slovenski distributerji začeli kupavati cenejšo elektriko v tujini, kar pa bi po Tajnikarjevih besedah pomenilo ali izgubo za podjetja, ki so v državni lasti, ali pa grožnjo slovenski proizvodnji električne energije. Po mnenju Tajnikarja je želel Janez Kopač s svojimi besedami opozoriti prav na to dolgoročno posledico.

Kot težavo, ki bi lahko nastala, če bi vse več elektrike pridobivali iz tujine, pa je Tajnikar omenil tudi prenosne zmogljivosti uvoza eleketrike. Po besedah Tajnikarja gre za kompleksen položaj, ki bi ga izboljšala boljša organiziranost tako holdinga kot slovenskih proizvajalcev, distributerjem pa bi bilo treba omogočiti več svobode.

Golob: Izjava Kopača je lahko narobe razumljena
Izjave Kopača, da pojav konkurenčnega Gen-I-ja ogroža državni propračun, pa direktor cenejšega ponudnika dr. Robert Golob ni želel komentirati, češ da obstaja možnost, da je bila v javnosti napačno razumljena.

Golob je povedal, da sta na pojav novega ponudnika vplivala dva dejavnika: "Prvi je svetovna gospodarska kriza, ki je drastično znižala cene električne energije na svetovnih borzah, drugi dejavnik pa je so bile po naši oceni premalo premišljene podražitve, za katere se je odločila konkurenca – državna elektrodistribucijska podjetja."

Gen-I je električno energijo kupoval na vseh 15 trgih, kjer je prisoten, od Nemčije do Romunije. "V preteklih letih smo trgovali za potrebe poslovnih odjemalcev, zdaj smo količine električne energije kupili za potrebe slovenskih gospodinjskih odjemalcev. Količine, ki smo jih zakupili, bodo po naši oceni zadoščale za izpolnitev strateških ciljev Gen-I-ja na področju gospodinjskih odjemalcev do 2010, tako da bodo dosledno izpolnjene vse dane obljube," je za MMC še pojasnil Golob in dodal, da nameravajo ostati najugodnejši ponudniki tudi po letu 2010.

Za zdaj dobavitelja zamenjalo 270 porabnikov
Po besedah Goloba so do 10.00 danes sklenili dogovor o zamenjavi dobavitelja z 270 porabniki, ki bodo v naslednjih dneh že prejeli pogodbe. "Tem bomo predvidoma elektriko začeli dostavljati maja. Klicev na brezplačno telefonsko številko smo sprejeli več kot 1.500, največ iz regij, kjer zdajšnji dobavitelji uporabljajo progresivni model zaračunavanja električne energije, to je na območju Elektra Ljubljane, Elektra Primorske in Elektra Gorenjske. Med ljudmi, ki so povpraševali, je največje zanimanje med tistimi, ki imajo nadpovprečno mesečno porabo," je sklenil Golob.

Kopač: Slovenski trg premalo pregleden
O tem, ali njegova izjava ne pomeni zaščite usklajenega delovanja državnih distributerjev, smo povprašali tudi Kopača samega, ki očitke zavrača. Državni distributerji po njegovih besedah ne delujejo usklajeno, saj cene za gospodinjstva niso več regulirane. Kot še meni, je konkurenca na trgu dobrodošla in jo pozdravljajo, vendar pa mora v tem primeru biti trg res pregleden, pri nas pa žal še ni. "Tokratna ponudba Gen I-ja je osnovana na kupovanju trenutnih poceni viškov električne energije v tujini. S tem uvozom se zmanjšuje domača proizvodnja električne energije. Če bi bilo to zmanjšanje zelo obsežno, bi s tem ogrozili stabilnost oskrbe z električno energijo, kar je poleg zagotavljanja konkurence še bolj prioritetna naloga države," zatrjuje Kopač.

A. Me.