Šesti blok bo šel maja v redni triletni remont - v njem bodo zamenjali kolektor bloka. Jeseni bodo v omrežje sinhronizirali revitaliziran blok pet in iz omrežja trajno odklopili blok štiri. Foto: BoBo
Šesti blok bo šel maja v redni triletni remont - v njem bodo zamenjali kolektor bloka. Jeseni bodo v omrežje sinhronizirali revitaliziran blok pet in iz omrežja trajno odklopili blok štiri. Foto: BoBo
V Tešu so lani proizvedli 3967 gigavatnih ur električne energije, načrtovanih pa je bilo 4042 gigavtnih ur. Pri proizvodnji toplotne energije so bili boljši od načrtov, saj so je proizvedli 357 gigavantnih ur, medtem ko naj bi je po poslovnem načrtu za lansko leto proizvedli za 330 gigavatnih ur. Foto: BoBo
Delovanje Teša 6 je stabilno

Šesti blok bo šel maja v redni triletni remont - v njem bodo zamenjali kolektor bloka. Jeseni bodo v omrežje sinhronizirali revitaliziran blok pet in iz omrežja trajno odklopili blok štiri.

S šestim blokom so v Tešu, kot so poudarili, stopili korak naprej k doseganju okoljskih standardov. Količine praktično vseh izpustov bloka šest so se v primerjavi s trenutno delujočim blokom štiri zmanjšale, emisije ogljikovega dioksida za približno 30 odstotkov, emisije dušikovih in žveplovih oksidov ter prašnih delcih pa za približno 65 odstotkov, so poudarili.

Revizija poslovanja še poteka
Kot je danes povzel direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Arman Koritnik, je bila leta 2015 časovna razpoložljivost šestega bloka Teša 87,4-odstotna, leta 2016 93,2-odstotna, lani 83,8-odstotna. Časovna razpoložljivost nemških termoelektrarn pa je med letoma 2002 in 2011 v povprečju dosegala 86,5 odstotka, je povedal.

V Tešu so lani proizvedli 3967 gigavatnih ur električne energije, načrtovanih pa je bilo 4042 gigavatnih ur. Pri proizvodnji toplotne energije pa so bili boljši od načrtov, saj so je pridobili 357 gigavantnih ur, medtem ko naj bi je po poslovnem načrtu za lansko leto proizvedli za 330 gigavatnih ur.

Pri tem je šesti blok pridobil 3132 gigavatnih ur električne energije, kar je 90,5 odstotka načrtovane za leto 2017. O lanskem poslovanju Koritnik še ni želel govoriti, saj poteka revizija poslovanja. Dejal je, da so dosegli načrtovane prihodke za okrog 203 milijone evrov, leto pa so znova sklenili z izgubo.

Letos naj bi proizvodnja toplotne energije po načrtih dosegla 328,3 gigavatne ure, Teš pa naj bi proizvedel 3847,4 gigavatne ure električne energije, od tega šesti blok 2852,5 gigavatne ure, peti blok 307,1 gigavatne ure, četrti blok pa 687,8 gigavatne ure.

Upajo na dogovor z Velenjem
Koritnik se je dotaknil tudi spora z občinami. Izrazil je upanje, da bodo z velenjsko občino, ki je napovedala tožbo zoper Teš zaradi lanskega, več kot 50-odstotnega dviga cene toplotne energije in neizplačila odškodnine za 750.000 evrov zaradi gradnje šestega bloka, dosegli dogovor - tega so namreč že dosegli z občinama Šoštanj in Šmartno ob Paki.

Delovanje Teša 6 je stabilno