Na vodstvenih položajih v državnih in javnih delniških družbah ciljno spolno zastopanost žensk dosegajo le štiri družbe. Foto: Pixabay
Na vodstvenih položajih v državnih in javnih delniških družbah ciljno spolno zastopanost žensk dosegajo le štiri družbe. Foto: Pixabay

Združenje nadzornikov Slovenije in družba Deloitte Slovenija obdobno spremljata, kako se omenjenemu cilju spolne raznolikosti v državnih in javnih delniških družbah približujejo ali oddaljujejo z vsakim kadrovanjem v uprave ali nadzorne svete teh družb.

V nadzornem svetu družb je ciljna 40-odstotna zastopanost, v nadzornem svetu in upravi skupaj pa 33-odstotna.

Kot so sporočili iz združenja nadzornikov, so se v opazovanem obdobju spremembe v nadzornem svetu ali upravi zgodile v 20 družbah. Pri tem je šest družb nazadovalo in nobena ne dosega ciljev iz pobude – Casino Portorož, Elektro Celje, Sava Re, Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Sedem družb, ki ne dosegajo ciljev iz pobude, je kljub možnosti za spremembo ohranilo obstoječe stanje – Cinkarna Celje, Elektro Gorenjska, Intereuropa, Petrol, SID banka, Uradni list.

Tri družbe, ki dosegajo ciljno spolno zastopanost, so ohranile obstoječe stanje – NLB, Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) in Geoplin. Štiri družbe pa so napredovale, pri čemer ena izmed njih dosega cilje iz pobude, Loterija Slovenije, preostale tri družbe kljub napredku še ne dosegajo ciljev iz pobude – Elektro Primorska, SIJ, GEN energija.

V 12 družbah izključno moški, v eni pa izključno ženske

Poročilo zajema tudi stanje v vseh 56 družbah v vzorcu, za katere spremljajo sledenje pobudi. Tako 12 družb dosega ciljno spolno zastopanost, kar je manj kot v preteklem obdobju na dan 30. april, ko je cilj dosegalo 16 družb. 44 družb pa ne dosega ciljne spolne zastopanosti, med njimi jih je 13 brez spolne raznolikosti, in sicer so v 12 družbah v sestavi teh organov samo moški, v eni družbi pa samo ženske.

"Medtem ko je Loterija Slovenije z enako zastopanostjo obeh spolov v obeh organih dokaz, da je takšno uravnoteženo zastopanost spolov mogoče doseči, pa po končani skupščinski sezoni 2021 ugotavljam, da ne le, da na tem področju ni napredka, ampak da nazadujemo. Verjetnost, da se bodo spremembe zgodile z naravnanostjo delničarjev, družbenikov, upravljavca državnega premoženja, svetov delavcev in nadzornih svetov, je vsaj za zdaj podobna loterijskemu zadetku," je zapisala izvršna direktorica združenja nadzornikov Irena Prijović.