Cimos bankam dolguje 400 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Cimos bankam dolguje 400 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO


Iz poročila revizorja KPMG Slovenija tako izhaja, da je bila družba na 1. oktober 2013 dolgoročno plačilno nesposobna, so sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze. Cimos zdaj z bankami upnicami, Družbo za upravljanje terjatev bank, ministrstvom za finance in delničarji išče možnosti za reprogram posojil in konverzijo terjatev v kapital. Pogajanja pa so po besedah koprskega podjetja v sklepni fazi.
Do 3. aprila bodo objavili sklic skupščine, na kateri bodo predlagali povečanje kapitala s konverzijo terjatev, skupščina pa bo najpozneje 5. maja. Časnik Finance danes poroča, da ima Cimos 73 milijonov evrov negativnega kapitala, lansko leto pa naj bi sklenila s 135 milijoni evrov izgube. Ta naj bi bila posledica slabitev posojil hčerinskim družbam ter slabitev in odpisov dolgoročnih finančnih naložb (hčerinske družbe vodi kot dolgoročne finančne naložbe).


Bankam ob tem dolguje 400 milijonov evrov, reprogram pa naj bi zadeval 350 milijonov evrov posojil, najetih pri bankah, ki poslujejo v Sloveniji. V kapital naj bi konvertirali okoli 180 milijonov evrov in v desetih letih ob triletnem moratoriju na plačilo glavnice odplačali 75 milijonov evrov. Zamrznjenega dolga (moratorija za glavnice brez plačila obresti) pa naj bi bilo 100 milijonov evrov. Družba poleg tega potrebuje svež denar, in sicer po ocenah 60 milijonov evrov, navaja časnik. Del naj bi dobili s prodajo družbe Litostroj Power.