Cinkarne Celje je z danes objavljenimi poslovnimi rezultati prepričala vlagatelje na Ljubljanski borzi, saj se njene delnice dražijo za dva odstotka. Foto: BoBo
Cinkarne Celje je z danes objavljenimi poslovnimi rezultati prepričala vlagatelje na Ljubljanski borzi, saj se njene delnice dražijo za dva odstotka. Foto: BoBo

Kot so pojasnili v družbi Cinkarna Celje, jim je takšno raven prihodkov uspelo doseči kljub nižjim povprečnim prodajnim cenam pigmenta. Donosnost lastniškega kapitala je dosegla 12,5 odstotka in za 3,1 odstotne točke presegla načrtovano donosnost za leto 2020. "Na račun učinkovitega upravljanja stroškov, prestavitve remonta v leto 2021, podaljšanja proizvodnega leta in visokega povpraševanja v zadnjem četrtletju, ki ga tradicionalno zaznamuje nizka aktivnost naših kupcev, smo presegli načrtovan poslovni izid. Čisti poslovni izid je sicer za 12 odstotkov nižji kot v letu 2019, a je zaradi razmer, ki so čez leto prevladovale, nad načrti in pričakovanji," so zapisali.

Delež skupnega izvoza v celotni prodaji je bil lani 91,5-odstoten, kar je 2,4 odstotne točke več kot leta 2019. Glavnino izvoza so ustvarili s pigmentom titanovega dioksida. Finančno poslovanje je po navedbah družbe tradicionalno konservativno; podjetje je finančno stabilno, obseg denarnih sredstev je konec leta 2020 znašal 37,6 milijona evrov oz. približno šest milijonov več kot ob koncu leta 2019. Tako omogoča nemoteno in pravočasno kritje vseh obveznosti, so zapisali.

Cinkarna Celje je lani izplačala dividende za skupaj 13,54 milijona evrov oz. 17 evrov na delnico, kar predstavlja 11-odstotno dividendno donosnost in več od panožnega povprečja. Nadaljujejo tudi odkup lastnih delnic; lani so jih odkupili za 1,9 milijona evrov.