Šuštar je prepričan, da je CC za stoletja uničil možnosti zdravega življenje v Celjski kotlini. Foto: BoBo
Šuštar je prepričan, da je CC za stoletja uničil možnosti zdravega življenje v Celjski kotlini. Foto: BoBo


Članica uprave družbe Nikolaja Podgoršek Selič je dejala, da je Šuštar podal več izjav glede Cinkarne Celje, ki so jih pozneje ovrgli. Šuštarju oz. Celjskim civilnim iniciativam (CCI) očitajo, da so manipulirali s podatki o vsebnosti talija v sadri na deponiji.

"Imeli smo dovolj dokazov, da smo ovrgli navedbe Šuštarja in smo se odločili zaščititi ime podjetja ter interese naših zaposlenih," je še pojasnila Podgoršek Seličeva. Aprila je prvi mož tovarne Tomaž Benčina dejal, da je CCI ZZV-ju Maribor naknadno naročil analizo strupenega talija v istem vzorcu, ki je bil nedavno poslan v Kanado.

Iz kanadskega laboratorija so sporočili, da talija v vzorcu niso zasledili, enako so ugotovili tudi v ZZV-ju Maribor. "Rezultat, ki Celjskim civilnim iniciativam očitno ni ustrezal, so širši javnosti preprosto zamolčali," je takrat dejal Benčina.

Ne bodo se ustavili
Šuštar pa je znova poudaril, da je Cinkarna Celje tovarna, ki je s svojim delovanjem od ustanovitve grozovito uničila okolje in za stoletja onemogočila normalno, zdravo življenje prebivalstva Celjske kotline.

Po navedbah Šuštarja je Cinkarna Celje prikrila raziskavo krvi delavcev družbe, kjer jih je imelo kar 60 odstotkov poškodovane kromosome, kar vodstvo cinkarne zavrača kot neresnično navedbo. Ob tem je napovedal, da jih tudi tožba ne bo ustavila.