Cinkarna Celje. Foto: BoBo
Cinkarna Celje. Foto: BoBo

"Proizvajalci pigmenta se srečujemo z nižjim povpraševanjem, deloma zaradi uvoza cenejšega kitajskega uvoza, deloma zaradi neporabljenih zalog in nižjega povpraševanja po izdelkih, v katere je pigment vgrajen," so v poslovnem poročilu, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisali v Cinkarni. Morebitni dvig gospodarskega zaupanja in trošenja po njihovih besedah dodatno ovirajo dogodki na Bližnjem vzhodu.

Na podlagi vrednotenja trenutnih tržnih razmer v Cinkarni ocenjujejo, da se bo pritisk na znižanje cen postopoma umiril.

Skupna vrednost izvoza je v devetih mesecih dosegla 124 milijonov evrov, kar je 28 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) je dosegel 17,9 milijona evrov in znašal 13 odstotkov od dosežene prodaje. V primerjavi z letom prej je bil nižji za 69 odstotkov, so zapisali v Cinkarni.
Realizirani prihodki družbe in čisti dobiček za prvih devet mesecev leta ne vsebujejo prejetih sredstev državne pomoči 4,6 milijona evrov iz naslova zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, po katerem družba uveljavlja pomoč za omilitev posledic energetske krize.

Aleš Skok. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleš Skok. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dobiček do 10 milijonov evrov

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave Cinkarne Celje Aleš Skok, bo čistega dobička letos do 10 milijonov evrov, če bodo do konca leta prejeli omenjeno državno pomoč.

Ocenil je, da razmere v njihovi panogi niso preproste in v zadnjih desetletjih niso bile nikdar tako slabe. Usoda podjetja bo odvisna od preudarne politike EU-ja in države, je dejal Skok.
V prvih treh četrtletjih je Cinkarna za investicije, nabavo osnovnih sredstev in nadomestne opreme porabila 10,2 milijona evrov. "Vlagamo v programe, ki kažejo potencial rasti. Z investicijami v proizvodnji sledimo predvsem ciljem zniževanja operativnih stroškov, zagotavljanja rentabilnega obsega količinske proizvodnje, doseganju višje kakovosti, zakonodajne skladnosti in energetske vzdržnosti," so navedli v podjetju.

Sorodna novica Mali delničarji skupščini Cinkarne Celje predlagajo delitev dividend in vrnitev državne pomoči

Članica uprave družbe Nikolaja Podgoršek Selič je med večjimi letošnjimi naložbami izpostavila povečanje za 2,8 megavata (MWp) instalirane moči sončnih elektrarn. Za priklop je pripravljeno še 1,4 MWp, kar bo skupaj znašalo 5,7 MWp ali slabih šest odstotkov porabljene električne energije v podjetju.

S ciljem zagotavljanja zanesljivega obratovanja proizvodnje žveplove kisline in titanovega dioksida so izvedli tudi remont z zamenjavo nekaj ključnih delov opreme. Pomemben del investicijskih sredstev so namenili odpravi ozkih grl v proizvodnji in izboljševanju kakovosti.
Zaključili so tudi investicijo v odpraševanje in s tem izboljšali razmere v delovnem okolju. Potekajo tudi izvajanje posodobitev omrežja za prenos podatkov proizvodnih procesov v poslovni enoti titanova dioksid ter nadgradnja krmiljenja in vodenje na procesih z najbolj zastarelo programsko opremo, kar bo zagotovilo zanesljivejše delovanje, je pojasnila Nikolaja Podgoršek Selič.

Gradili bodo cevovod

Po njenih besedah pripravljajo tudi alternativni vir vode iz celjske čistilne naprave v Tremarjah, pri tem pa bo treba zgraditi sedem kilometrov dolg cevovod. Glede stranskega izdelka rdeča sadra, ki nastaja v proizvodnji pigmenta titanov dioksid, pa je dejala, da se ga trudijo spremeniti v tržno zanimivo komponento. Leta 2025 pa bo v družbi zaživel projekt zajemanja ogljikovega dioksida s kompresorji.

Dodala je, da so v podjetju tik pred zaključkom trajnostne strategije, in podrobneje predstavila sprejete zaveze in cilje na področju podnebne strategije. Med drugim bo tako podjetje sledilo scenariju za zmanjšanje toplogrednih plinov do leta 2030. V ta namen je podjetje sprejelo 24 ukrepov, za njihovo izvedbo pa bodo zagotovili 40 milijonov evrov.

Prihodnje leto "ciklično dno"

Cinkarna, ki zaposluje 753 delavcev, povprečna bruto plača pa znaša 2595 evrov, je objavila tudi poslovni načrt za prihodnje leto, ko bodo v skladu s pričakovanji ustvarili 186,6 milijona evrov prihodkov od prodaje. Čisti dobiček naj bi se ustavil pri štirih milijonih evrov. Manjši čisti dobiček je neposredna posledica padanja prodajnih cen pigmenta titanovega dioksida in visokih ravni nabavnih cen, so ob tem pojasnili v Cinkarni.

V podjetju, ki letno proizvede 65.000 ton pigmenta titanovega dioksida, ocenjujejo, da bo industrija pigmenta prihodnje leto dosegla ciklično dno.

V družbi so poudarili, da je pigment titanov dioksid nepogrešljiv v sodobnem svetu, zato se bo Cinkarna Celje osredotočila predvsem na njegov nadaljnji razvoj, izboljševanje kakovosti in možnosti uporabe v trajnostnih aplikacijah, ki imajo v sodobnem prehodu v zeleno gospodarstvo številne priložnosti.

Naložbe bodo prihodnje leto izvajali po posameznih programih glede na potrebe, njihovo zmožnost in perspektivnost, so zapisali.