Delavnih mest je v ZDA vse manj, najbolj pa so prizadeti mladi. Foto: EPA
Delavnih mest je v ZDA vse manj, najbolj pa so prizadeti mladi. Foto: EPA
Obama skuša pomiriti Američane, a obenem jih opozarja, da še niso blizu rešitve iz najhujšega. Foto: EPA

Stopnja brezposelnosti se je namreč čez lužo povzpela na 8,1 odstotka, samo februarja je brez dela ostalo 651.000 Američanov, od začetka recesije decembra 2007 pa kar 4,4 milijona.

Predsednik Barack Obama je še enkrat ponovil svojo trditev, da bo položaj v gospodarstvu "le še slabši, preden bo boljši", predstavnik Bele hiše Robert Gibbs pa je najnovejše številke ministrstva za delo komentiral kot še en dokaz več, v kako globoki recesiji je država.


Nižje plače - manjša potrošna moč
V začetku recesije decembra 2007 je stopnja brezposelnosti v ZDA znašala 4,9 odstotka, 15 mesecev pozneje pa se je povzpela na rekordnih 8,1 odstotka. Brez dela je 12 milijonov in pol Američanov, analitiki pa napovedujejo, da se bo brezposelnost do konca leta še povišala in približala 10 odstotkom.

Poleg tega se bodo morali zaposleni sprijazniti tudi z dejstvom, da se bodo (ali pa so se že) njihove plače občutno zmanjšale. To sicer pomaga preživeti manjšim podjetjem, a po drugi strani za seboj potegne potrošno moč kupcev, s čimer se bodo črni časi za ameriško gospodarstvo le še podaljšali in vrteli v začaranem krogu.

Odpuščanja v vseh sektorjih
ZDA so imele najvišjo brezposelnost v času velike depresije v 30. letih prejšnjega stoletja, ko je ta znašala skoraj 25 odstotkov, in v začetku 80. let prejšnjega stoletja, ko je bila 9,7-odstotna. Februar je bil že četrti zaporedni mesec, ko je brez dela ostalo več kot 600 tisoč ljudi. Delodajalci so odpuščali v skoraj vseh panogah, največ pa v gradbeništvu, proizvodnji in storitvenih dejavnostih. Delo je bilo mogoče najti le v zdravstvu in šolstvu.

Razlika med to in zadnjima dvema recesijama je v tem, da sta zadnji dve prizadeli bele ovratnike. Ti ljudje so se lahko vrnili na trg delovne sile in našli službo. Ta recesija pa je tako razpredena, da je prizadela ljudi, ki imajo samo srednjo ali poklicno šolo. Najtežje službo najdejo mladi - stopnja brezposelnosti je med njimi več kot 21-odstotna.

Rezultati ne pred 2010
Obamova administracija se proti gospodarski in finančni krizi bori z vsemi sredstvi. Iz težav rešuje banke, zavarovalnice in avtomobilska podjetja, pomaga lastnikom nepremičnin, ki jim, ker ne morejo odplačevati hipotekarnih posojil, grozi rubež.

Kljub več kot tisoč milijardam dolarjev, ki jih je namenila za okrevanje gospodarstva, pa gospodarske rasti ni mogoče pričakovati pred letom 2010.

K. S.