Kosorjeva bo morala odločno vzeti vajeti v roke: Hrvaška je v težkem finančnem položaju. Foto: EPA
Kosorjeva bo morala odločno vzeti vajeti v roke: Hrvaška je v težkem finančnem položaju. Foto: EPA

Na okrogli mizi z naslovom Kriza in okvirji ekonomske politike je dejal, da ni več prostora za posege v monetarno politiko. HNB je od začetka svetovne finančne krize za vzdrževanje likvidnosti v finančni sistem načrpal pet milijard evrov, možnosti za nove posege pa po njegovem mnenju ni več. "Vsako nadaljnje zmanjšanje rezerv je lahko le kontraproduktivno."

Guverner je zahteval več odgovornosti v fiskalni politiki, predvsem zaradi porabe v javnem sektorju. Če tega vlada ne bo spoznala, bo morala Hrvaška zaprositi za pomoč Mednarodni denarni sklad, kar ni dobra rešitev. "Zahteve, ki bi jih v tem primeru IMF postavil Hrvaški, ne bodo bistveno drugačne od tega, kar tudi sami vemo, da je treba storiti za likvidnost države v trenutnih razmerah." Rohatinski tudi ocenjuje, da bo padec BDP-ja letos večji kot 4,5 odstotka, kolikor so kazale dozdajšnje napovedi hrvaške centralne banke.

Nova hrvaška premierka Jadranka Kosor je sicer kot eno svojih prvih nalog navedla ravno rebalans državnega proračuna, ki naj bi ga sprejeli do srede julija. Gre za drugi letošnji rebalans, hrvaški mediji pa ugibajo, da vlada razmišlja o dveh predlogih, o "radikalnem" in "bolj kozmetičnem" posegu v proračun.