Foto:
Foto:
Kako visoko se bodo še povzpele cene nafte?

Nafta je na rekordno visoko vrednost poskočila zaradi nenapovedane dvodnevne stavke nigerijskih naftnih delavcev, ki protestirajo proti načrtom prestrukturiranja naftne industrije v državi.

Cena nafte light sweet crude z novembrskim dobavnim rokom je zjutraj na azijskih trgih dosegla rekordnih 52,24 dolarja za sod (159 litrov). Cena soda severnomorske nafte brent se je v elektronskem trgovanju na londonski borzi zavihtela na 48,45 dolarja, kar je 56 centov več kot v sredo.

Tudi cena surove nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je zvišala na najvišjo raven, odkar je naftni kartel pred več kot 20 leti uvedel t. i. ceno košarice. Kot so danes sporočili iz sekretariata Opeca na Dunaju, je bilo za 159-litrski sod črnega zlata v sredo treba odšteti 44,26 dolarja, kar je 46 centov več kot dan prej.

Krhke razmere na naftnem trgu
Na oteženo preskrbo z nafto poleg visokega povpraševanja vpliva tudi počasna normalizacija proizvodnje nafte v Mehiškem zalivu po divjanju orkana Ivan. V Mehiškem zalivu še vedno načrpajo 478.000 sodov nafte dnevno manj kot normalno.

Hurikan Ivan je poškodoval naftno infrastrukturo, zaradi česar je nafta uhajala na več mestih tisoč kilometrov dolgega naftovoda. Ameriške oblasti sicer še nimajo podatkov, koliko nafte se je na ta način izlilo. Na enem od poškodovanih delov naftovoda so odkrili približno 380.000 litrov z nafto onesnažene vode. Kot je sporočila ameriška vlada, naj bi proizvodnja nafte v Mehiškem zalivu običajno raven dosegla šele v 90 dneh.

V ZDA nafta dražja za 60 odstotkov
Na ceno nafte je bistveno vplival tudi podatek, da so zaloge rafinerij v ZDA šest odstotkov nižje, kot se je prvotno domnevalo. Sicer pa se cene nafte po mnenju ameriških naftnih trgovcev v primeru, da v kateri od pomembnih proizvajalk nafte nastopijo občutna znižanja načrpanih količin, lahko približajo tudi meji 60 dolarjev za sod. Cene nafte v ZDA so se od začetka leta povečale že za 60 odstotkov, ekonomisti pa svarijo tudi pred višjimi stroški energije, ki bodo nedvomno prizadeli gospodarstvo.

Vseeno pa ob upoštevanju inflacije sedanje cene ne presegajo ravni, ki so jo dosegle leta 1979 med islamsko revolucijo v Iranu. Po današnjih cenah bi bilo za sod nafte potrebno odšteti 80 dolarjev.