Prve cvetove bodo ponudili novembra letos. Foto: RTV SLO
Prve cvetove bodo ponudili novembra letos. Foto: RTV SLO
Tajska, od koder je prizor na sliki, je znana po gojenju orhidej. Tudi deli rastlinjaka v Dobrovcih se imenujejo tajska pomlad, poletje in zima. Foto: EPA

Do konca leta naj bi v rastlinjaku Ocean Orchids vzgojili prvih dvesto tisoč cvetov orhideje falenopsis, v naslednjih letih pa naj bi se število povzpelo tudi do pol milijona.

Proizvodnja orhidej je energetsko zelo potratna, saj mora biti v objektu, velikem 14.000 kvadratnih metrov, temperatura ves čas 27 stopinj Celzija. Rastlinjak ogrevajo s termalno vodo, dodatno pa še s plinom. Objekt je sicer razdeljen na štiri dele, poleg delovnega prostora so še trije prostori za različnimi umetno ustvarjenimi podnebji: tajsko poletje, pomlad in zima.

Dolgoročna naložba
Podjetje, ki zaposluje 11 ljudi, bo pretežni del svoje proizvodnje izvozilo, med 10 in 15 odstotki vzgojenih rastlin pa nameravajo prodati na slovenskem trgu.
Direktor podjetja Roman Ferenčak računa, da se bo naložba ob predvidenih tržnih razmerjih povrnila v sedmih do desetih letih, na leto pa načrtujejo okoli 2,2 milijona evrov prometa.