Dolenjska avtocesta je končana, zapleti z zemljišči še ne. Foto: MMC RTV SLO
Dolenjska avtocesta je končana, zapleti z zemljišči še ne. Foto: MMC RTV SLO
Nepravilnosti pri gradnji dolenjske avtoceste

Lastnik zemljišč Mirko Kovačič, lastnik podjetja Avtotransport Kovačič, je namreč od Darsa prejel pogodbo, na podlagi katere je upravičen do odškodnine 1,5 milijona evrov, saj bo njegova družba po novem poslovala na dveh lokacijah. A težava je v tem, da mu je bila odškodnina priznana kot fizični osebi, čeprav gre za škodo podjetja.

Dars je hkrati privolil, da Kovačiču plačajo tudi vse morebitne stroške, izdatke, davke in davščine, ki bi nastali kot posledica izplačila odškodnine. To pomeni, da je moral Dars poleg milijona evrov plačati še 333.333,33 evra akontacije dohodnine, in ker je odškodnina dvignila Kovačičevo odškodninsko osnovo, obenem tvega tudi doplačilo dohodnine v višini 209.192 evra. Tudi v tem delu je Dars ravnal negospodarno, v revizijskem poročilu ugotavlja Računsko sodišče.

Prav tako je sporna oddelitev polovice milijona od odškodnine za gradnjo nadvoza, saj je bilo to določeno s pogodbo s fizično osebo, kar ni dovoljeno.

Upoštevani stari podatki o poslovanju
Tudi če bi Dars odškodnino priznal dejanskemu upravičencu, torej Kovačičevemu podjetju, bi še zmeraj ravnal negospodarno, saj je bila pri izračunu škode zaradi poslovanja na dveh lokacijah upoštevana povezava med lokacijama z uporabo daljše lokalne ceste, ne pa povezava z nadvozom. Prav tako so bili upoštevani podatki o poslovanju iz let 2007 in 2008, a prav lani se je obseg poslovanja v podjetju zmanjšal.

Dars si bo moral sredstva zato povrniti. Računsko sodišče ministrstvu za pravosodje predlaga še, naj opravi nadzor nad delom sodnih cenilcev in izvedencev, ki so bili zraven pri tem primeru.

Nepravilnosti pri gradnji dolenjske avtoceste