Dars bo postal lastnik okoli 800 kilometrov avtocest. Foto: Bobo
Dars bo postal lastnik okoli 800 kilometrov avtocest. Foto: Bobo
Dars naj bi že snoval tožbo

Dars ne bo prejel denarja, ampak bo država nanj prenesla lastništvo avtocest. Država, ki je lastnica družbe za avtoceste, bo osnovni kapital, ki zdaj znaša 212.823 evrov, povečala za omenjeno vsoto. Osnovni kapital Darsa se bo povečal z izdajo 55.587.192 delnic z emisijsko vrednostjo 41,73 evra, za preostanek v višini 26,93 evra pa se bodo povečale kapitalske rezerve.

Skladno z vladnim sklepom je predmet stvarnega vložka razlika med terjatvami države do Darsa v višini 2,75 milijarde evrov in knjigovodsko vrednostjo zemljišč v državni lasti, na katerih so avtoceste. Državo k dokapitalizaciji s stvarnimi vložki zavezuje zakon o Darsu, ki je začel veljati decembra lani in na podlagi katerega Dars v celoti prevzema financiranje gradnje ter obnavljanja avtocest in hitrih cest.

Z omenjenim zakonom je Dars postal koncesionar in bo prihodnjih 50 let lastnik skoraj 800 kilometrov avtocest, priključkov in počivališč.

Nadzorni svet bo imenoval vse člane uprave
Skupščina je odločila tudi o novem statutu Darsa in podprla nasprotni predlog države. Medtem ko je uprava predlagala, da mora imeti član uprave najmanj tri leta izkušenj na vodilnih mestih, država to obdobje podaljšuje na pet let. Skladno s skupščinskim sklepom bo nadzorni svet Darsa imenoval tako predsednika kot člane uprave, medtem ko je uprava družbe predlagala, da nadzorniki imenujejo le predsednika uprave, člane uprave pa na predlog predsednika uprave.

Bilančni dobiček Darsa za leto 2010, to je 8,2 milijona evrov, se bo skladno s sklepom skupščine namenil za druge rezerve iz dobička.

Dars Računskemu sodišču pripravil odzivno poročilo
Predsednica uprave Mateja Duhovnik je še pojasnila, da so na Darsu pripravili odzivno poročilo glede zahtev Računskega sodišča, ki Darsu očita negospodarno ravnanje v primeru odkupa zemljišča na Dolenjskem v višini 2 milijonov evrov. "Žal ni prišlo do kakšnega sporazuma z gospodom Mirkom Kovačičem, zaradi tega bo vložena tožba, kot nam nalagajo ukrepi Računskega sodišča," je dejala.

Dars bo tako pred sodiščem zahteval ničnost pogodbe, nad čemer je Kovačičev odvetnik Marjan Feguš presenečen, saj postopek zahteva tudi vračanje v prejšnje stanje. Dodaja, je bila izplačana odškodnina na najnižji ocenjeni ravni, zato tudi ne razume Računskega sodišča. Rok za oddajo odzivnega poročila se izteče v torek, Državni rveizorji pa bodo imeli en mesec časa, da ugotovijo, ali je Dars upošteval njihova priporočila. Če temu ne bo tako, bodo zahtevali razrešitev Duhovnikove.

Računsko sodišče je sicer Darsu naložilo, da mora začeti ugotavljati njeno ničnost v delu, ki se nanaša na izplačilo škode družbi Avtotransport Kovačič in v delu, ki se nanaša na gradnjo nadvoza ter zahteva povračilo neupravičeno izplačane odškodnine v sodnem postopku, je v oddaji Dogodki in odmevi poročal Uroš Kokošar.

Dars naj bi že snoval tožbo