Pri stečaju hčerinskega podjetja iz osrednje regije so delavci največji upniki. Foto: MMC RTV SLO
Pri stečaju hčerinskega podjetja iz osrednje regije so delavci največji upniki. Foto: MMC RTV SLO

Družba G7, ki je velikan v panogi varovanja, je zaposlovala približno 1.200 delavcev, zdaj pa v njenih hčerinskih družbah dela le še 100 ljudi, je za TV Dnevnik poročala Anja Huš. Čeprav plač že lep čas niso dobili, je 118 varnostnikov še v sredo delalo. Po besedah enega izmed delavcev mu družba dolguje junijsko, julijsko in del avgustovske plače, prav tako pa tudi regresa za leti 2010 in 2011.

Na zavodu aktualnih 53 prostih mest
Možnosti za zaposlitev so dobre. Sandi Meke z zavoda za zaposlovanje je povedal, da je trenutno aktualnih 53 prostih delovnih mest za varnostnike in varnostnice.

G7 je bilo nekoč dobro stoječe podjetje, finančna "nespretnost" lastnikov pa ga je privedla do stečaja. Dragica Andlovič iz Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami se sprašuje, "ali so bili krediti, ki jih je najemalo podjetje G7, upravičeno najeti, predvsem pa v kakšne namene".

Ščap: S prednostnimi terjatvami bi lahko bili delavci poplačani v celoti
Od sedmih hčerinskih družb podjetja danes delujeta le še dve, krovna družba pa je že dalj časa v stečaju in ima za 25 milijonov evrov priznanih terjatev. Pri stečaju hčerinskega podjetja iz osrednje regije so delavci največji upniki. "Če bo izterjava zelo uspešna, potem bodo toliko uspešnejša tudi poplačila delavcem, ki imajo več kot polovico svojih terjatev prednostnih terjatev," je pojasnil stečajni upravitelj Štefan Ščap in dodal, da bi lahko bili delavci s prednostnimi terjatvami poplačani v celoti.

Meke ob tem še dodaja, da bodo "del tega denarja, ki ga bodo terjali v stečajnem postopku, lahko prejeli že prej, na račun jamstvenega sklada".

Težav v panogi varovanja pa še ni konec. Varnostniki podjetja Varnost Koper, kamor se je prezaposlilo mnogo delavcev G7, namreč letos niso prejeli regresa.